Notícies

Dijous  25.09.2008  20:00

Dos mil habitants, trenta llibreries

Men?ame
 

Els pobles petits s'empesquen de tot per captar visitants i, si escau, habitants. De totes les propostes, una de les més originals és la que des de fa quatre dècades ha convertit el petit municipi gal·lès d'Y Gelli Gandryll (Hay-on-Wye, en anglès) en el poble amb més llibreries per metre quadrat. Tot començà el 1961, quan el bibliòfil Richard Booth s'hi instal·là i va veure que els llibres podien aturar el constant degotís d'habitants i de visitants d'Y Gelli

Actualment, aquest poble de dos mil habitants té més de trenta llibreries, entre les quals la de Booth, amb quatre-cents mil exemplars. La important presència de llibres al carrer, més el Hay Literary Festival (que es fa anualment des del 1988), atreu la no gens negligible xifra de mig milió de visitants l'any. Per això molts pobles s'hi han inspirat i s'han constituït en 'municipis del llibre', sobretot a Europa.

A l'Organització Internacional de Pobles del Llibre (IOB), s'hi aplega una bona part dels 'petits pobles rurals en què hi ha una gran concentració de llibreries de segona mà i de vell', com Bredevoort (Països Baixos), Fjærland (Noruega), KampungBuku (Malàisia), Montereggio (Itàlia), Redu (Bèlgica), Sedbergh (Anglaterra), St-Pierre-de-Clages (Suïssa), Sysmä (Finlàndia), Tvedestrand (Noruega), Wigtown (Escòcia) i Wünsdorf-Waldstadt (Alemanya).

Ni entre els membres de la IOB ni en aquesta llista de la Wikipedia no hi ha cap poble del país. Els més pròxims són el municipi occità de Montoliu (Llenguadoc), amb museu del llibre i les arts gràfiques inclòs, i el poblet castellà d'Urueña, amb poc més de dos-cents habitants i onze llibreries.