El parlament europeu dóna el vist-i-plau al ‘Telecoms Package’

  • S'obre el procés de reforma de la legislació sobre telecomunicacions

VilaWeb
Redacció
24.09.2008 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament europeu ha proposat tirar endavant el ‘Telecoms Package’, un paquet d’esmenes per reformar la legislació sobre telecomunicacions de la Unió. Es tracta d’una reforma molt completa que afecta des de la telefonia mòbil a internet o fins i tot la televisió digital terrestre. VilaWeb TV us ofereix un vídeo amb entrevistes amb els eurodiputats Ignasi Guardans i David Hammerstein sobre alguns dels aspectes més polèmics de la reforma.Encara que no és el tràmit definitiu per tal d’aprovar la reforma legislativa, la votació d’avui sí que defineix força l’aspecte definitiu que tindrà. Segons els ponents que han preparat els tres informes principals que s’han votat, Catherine Trautmann, Pilar del Castillo i Malcolm Harbour, es tracta d’una reforma per millorar la competència, reforçar la transparència de les condicions de contracte i protegir les dades personals dels consumidors i usuaris.

La protecció de la propietat intel·lectual, un aspecte polèmic

Un dels punts que ha dut més debat a internet, amb tot, és el que fa referència a la protecció de la propietat intel·lectual. Molts internautes asseguren que algunes de les esmenes presentades deixen les portes obertes a un sistema legal com el francès, on els proveïdors d’internet poden tallar la connexió als usuaris que intercanviïn arxius amb copyright il·legalment. Al vídeo de VilaWeb TV, Ignasi Guardans, eurodiputat per Convergència i Unió, defensa que la reforma no va en aquesta direcció tot i que sí que obre les portes a noves mesures de protecció de la propietat intel·lectual. En canvi, David Hammerstein, eurodiputat de Els Verds del País Valencià, creu que la legislació obre les portes a la invasió de la intimitat dels internautes i defensa que això no hauria de passar sense l’autorització d’un jutge, tal i com es fa amb el correu postal.

Les esmenes polèmiques són, sobretot, tres esmenes de Malcolm Harbour i dues de Syed Kamall que no parlen directament de sistemes de filtratge o de control d’internet, encara que sí que ho fan de cooperació entre els proveïdors d’inernet i els propietaris de continguts, sense especificar com ha de ser aquesta cooperació. A més, segons els informes de diversos grups d’internautes preucupats per aquest aspecte, la reforma legal, encara que no ho faci directament, sí que obre les portes al filtratge de dades intercanviades a la xarxa. Això sí, caldrà veure com s’ho fa cada estat per adaptar tota aquesta legislació.

Més drets per als usuaris

Sigui com sigui, l’informe Harbour també inclou aspectes positius per als usuaris, exigeix un sistema d’informació clar per als qui contractin serveis d’internet o telefonia, estableix que els consumidors puguin canviar d’operadora d’internet o telefonia en un sol dia i conservant el número de telèfon i limita els contractes a un màxim de dos anys, entre més mesures. També instaura mesures més estrictes per a la protecció de dades personals i preveu que calgui avisar els usuaris en cas d’una pèrdua de dades que els pugui afectar negativament.

Regulació del mercat

El ‘Telecoms Package’, però, és força complex i encara va més enllà, introdueix una sèrie de normes per tal de regular millor el mercat de telecomunicacions europeu, amb mesures com la creació d’un òrgan de coordinació entre les entitats que regulen el sector a cada estat (BERT). En aquest aspecte hi ha hagut certa polèmica, perquè la Comissió Europea proposava crear un regulador europeu (EECMA) que tingués competències per sobre de tots els reguladors estatals de la Unió. La proposta del Parlament, en canvi, és de que els òrgans de regulació estatals es coordinin entre si i que la Comissió Europea només pugui intervenir en la regulació d’un estat en concret quan aquest organisme ho consideri oportú.

Un altre dels aspectes que es regula en el paquet d’esmenes és el de l’espectre radioelèctric, que s’estandaritza per tota la Unió però alhora es fa flexible, de manera que es puguin aprofitar les bandes de freqüència que quedin lliures per tal d’oferir nous serveis. Tot plegat garanteix que, un mateix mòbil, televisor, ràdio… es pugui fer servir a qualsevol estat membre sense problemes de compatibilitat.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
EuroparlTV, televisió en línia del Parlament europeu.
Bloc de Raül Romeva: Sí a una millor regulació, no a la policia d’internet.
Més noticies: VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any