Eufòria a les borses de tot el món arran de l’anunci del pla anticrisi als EUA

  • La comissió del mercat de valors nord-americana prohibeix que hi operin les inversores especialitzades en especulació en borsa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.09.2008 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les borses de tot el món han reaccionat avui amb eufòria a les mesures d’intervenció del govern dels Estats Units i la Reserva Federal per frenar la crisi i estabilitzar els mercats. En efecte, després d’una setmana marcada per les grans pèrdues a tots els parquets, la borsa de Nova York ha obert amb guanys del 3,45%, i les borses europees han tancat amb màxims històrics: Londres, d’un 8,84%; París, d’un 9,27%; Frankfurt, d’un 5,56% i Madrid, d’un 8,71%.El secretari del Tresor dels EUA, Henry Paulson, ha de detallar avui les mesures del pla anticrisi. La principal mesura seria la creació d’una agència governamental que es fes càrrec dels actius ‘contaminats’ que perjudiquen les entitats financeres. Després, aquests actius, que són els vinculats a les hipoteques d’alt risc, es posarien a subhasta. El pla s’acabarà de perfilar durant el cap de setmana i es podria aprovar els pròxims dies.

Paulson va atribuir ahir la convulsió en els mercats a la crisi de la propietat immobiliària i a la baixada de preus del sector.

Operacions especulatives

D’una altra banda, la comissió de valors nord-americana ha prohibit que hi operin temporalment unes vuit-centes empreses especialitzades en especulació en borsa. Les empreses vetades són especialitzades en vendes a curt termini, mitjançant les quals un inversos paga una comissió i obté prestades accions d’una empresa. Les revèn i les torna a comprar de seguida, esperant que tot aquest seguit d’operacions n’hagi fet baixar el preu i pugui guanyar la diferència abans de tornar-les al propietari. La prohibició es fa efectiva immediatament i durarà deu dies.

Europa i Àsia, a l’alça

Les borses d’Europa també han obert clarament a l’alça: París ho ha fet amb guanys del 3,97%; Frankfurt, del 2,11% i Londres, del 0,09%. També hi han reaccionat positivament els mercats asiàtics, i l’índex japonès Nikkei ha pujat un 2,8%. El Composite de Xangai ha augmentat un 9,3% i el Hang Seng de Hong Kong, un 7%.

Les immobiliàries i la banca, en el punt de mira

Francesc Sanuy, ex-conseller de Comerç de la Generalitat de Catalunya durant l’era Pujol, director de la Fira Internacional de Barcelona i de la Fira de Madrid, assenyala les immobiliàries i la banca com a responsables de la crisi en una entrevista amb VilaWeb (vídeo). Les acusa d’haver actuat ‘d’una manera avariciosa i desvergonyida’, fibla amb fina ironia el sistema financer i anima tothom a actuar i a organitzar-se, ‘perquè els sindicats també són comprats pel poder’.

Enllaços
The Wall Street Journal: Regulatory Moves Rally Stocks.
Seguiu l’evolució de les borses a LesFinances.info.
VilaWeb TV: Francesc Sanuy: ‘En aquesta crisi la banca ha actuat de manera avariciosa i desvergonyida’ (18/09/2008) | Wall Street, a la boca de tothom (17/09/2008).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any