Una geografia vital

  • Isidor Cònsul publica 'Tractat de geografia' (Empúries), Premi Marian Vayreda 2008

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Isidor Cònsul, editor de Proa, s’ha convertit, en aquesta ocasió, en autor: ha presentat el seu ‘Tractat de geografia‘ (Empúries), Premi Marian Vayreda 2008. En el fons, aquest tractat és un dietari sense dates, que inclou un recull de trenta-dues proses plenes de vivències, de records, de literatura. Cònsul ha volgut que cada prosa funcionés com un poema: ‘poemes en prosa, però amb argument, aquesta seria la meva voluntat’, ha comentat.El llibre té dues parts: ‘Petita terra’ (encapçalada per uns versos de Salvador Espriu) i ‘Cor meu, el món’ (uns versos de Jordi Sarsanedas). El crític Sam Abrams, durant la presentació, ha explicat que Cònsul havia agafat la forma oberta del dietari per acabar tancant-lo. El dietari li permet gèneres literaris diferents: memòries, autobiografia, textos que voregen la ficció, literatura de viatges, periodisme, poesia… ‘Cada text és autònom i l’ordenació dels textos fa que el llibre es tanqui sobre si mateix’, ha precisat.

A la primera part, Cònsul parla dels seus llocs propis, de referència: el seu Bellpuig natal, Cervera…, amb aspectes biogràfics (en ordre cronològic) viscuts en els seus paisatges i territoris propis, que també inclou l’apartat ‘Les meves muntanyes’. De referències sobre Barcelona (on s’ha desenvolupat la seva vida professional), no n’hi ha: ‘No n’hi trobareu perquè no me l’he estimada mai. És una selva. I jo no sóc un home de ciutat. Barcelona no m’ha agradat mai, però la realitat és com és, i el desig (la natura, la vida rural, la tranquil·litat) va per una altra banda.’ En la segona part, Cònsul situa algunes de les seves vivències a fora, i recull l’experiència de viatges per Espanya, Grècia, Creta, Rússia, Itàlia, el Marroc, Israel, Nova York i Mèxic (viatges amb el PEN internacional), espais que l’autor sempre vincula amb els seus referents literaris.

Sam Abrams ha fet observar que ‘Tractat de geografia’ no era ‘un dietari de pensaments excelsos, sinó un dietari de peu pla, amb un autor que observa la realitat i rememora. Amb una sèrie de temes majors que se’n desprenen: la identitat (personal i col·lectiva), la recerca i la reconstrucció d’aquesta identitat; la família, l’amor i la relació amb els altres; la relació amb la natura, el paisatge, la geografia; la memòria, com a font de vida i com a necessitat d’oblit; la vida i la mort; el pas del temps; el lligam entre la vida i la literatura (la literatura surt de la vida i, un cop publicada, dóna més vida al lector).’

‘Clarament, és el llibre d’un vitalista, que viu la vida i que gaudeix de les seduccions constants que li ofereix’, diu Abrams, que també assegura que ‘Tractat de geografia’ s’ha de llegir per la bellesa del llenguatge, que crida a ser llegit en veu alta.

‘Fa deu anys que remenava el llibre’, ha explicat Cònsul, des que l’any 1998 va publicar el seu primer dietari, ‘Cinc estacions’. Sabia que volia publicar ‘Tractat de geografia’, però que no era correcte de publicar-lo a Proa. I va trobar que la manera més neta era de presentar-lo a un premi literari.

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any