Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  16.09.2008  11:43

El Suprem espanyol il·legalitza Acció Nacionalista Basca

Demà estudiarà les demandes d'il·legalització del PCTB

Men?ame
 

La sala 61 del Tribunal Suprem espanyol ha acordat avui d'il·legalitzar el partit independentista basc Acció Nacionalista Basca (ANB) i n'ha ordenat la dissolució immediata (àudio), perquè ha estimat les demandes presentades per la fiscalia i l'advocat de l'estat. Les dues demandes sostenien que és un instrument d'ETA i un successor de la ja il·legalitzada Batasuna. Demà també estudiarà les demandes d'il·legalització del Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB).

El president del Tribunal Suprem, Francisco José Hernando, ha dit que la decisió, presa per unanimitat, comporta la liquidació i posada a disposició de l'estat de tots els béns d'ANB.

La portaveu de la ja il·legalitzada ANB, Arantza Urkaregi, ho ha qualificat de decisió política que els jutges ja havien pres d'antuvi i ha dit que l'independentisme basc continuarà treballant per construir un País Basc lliure.

El PNB ha dit que era una decisió molt greu que el Suprem hauria de justificar molt bé, perquè no té precedents en l'àmbit europeu.

El portaveu de la Presidència d'Ezker Batua-Berdeak (EB-B), Mikel Arana, ha criticat que el govern espanyol permeti la il·legalització de partits segons li convingui i ha destacat el contrasentit que suposa que el govern espanyol deixés concórrer ANB a les eleccions municipals i que instés l'advocat de l'estat a demanar-ne la il·legalització.

Il·legalització per la via ordinària

Les demandes han seguit la via ordinària, i no pas la via ràpida aplicada per a deixar Batasuna fora de la llei, el 2003. El fiscal volia que se'ls apliqués la llei de partits polítics (art. 9.3, apartat f), que permet de deixar fora de la llei qualsevol entitat o grup que actuï d'acord amb una organització terrorista o violenta. El Tribunal Suprem espanyol ho va refusar, adduint que el procés d'il·legalització que estava en marxa ja era molt curt.

Alhora, la fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola va demanar al jutge Baltasar Garzón que suspengués com més aviat millor les activitats d'ANB i del PCTB, perquè deia que depenien d'ETA i de Batasuna.

Cinc dies després de la sentència del Constitucional

Aquesta sentència arribar cinc dies després que el Tribunal Constitucional declarés inconstitucional la llei de consulta popular (pdf) aprovada pel parlament basc el 27 de juny d'enguany. El cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, va dir que el govern basc acatava la decisió del TC, però que no es resignava, i va instar la societat basca a recórrer la sentència al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Men?ame