Notícies

Divendres  12.09.2008  20:00

D'escriptori a escriptori

Un portal ofereix milers d'imatges d'interfícies gràfiques d'ordinador de tots els temps i sistemes

Men?ame
 

La sigla anglesa GUI, corresponent a 'graphical user interface', es va començar a fer servir la dècada de 1970 al laboratori informàtic Xerox Park de Palo Alto, al cor de Silicon Valley. Basant-se en recerques de l'Stanford Research Institute, encapçalat per Douglas Engelbart, les interfícies gràfiques van aparèixer per facilitar la interacció entre l'usuari i l'ordinador, sovint a través d'una metàfora de l'escriptori d'una oficina: carpetes, paperera, finestres... Quatre dècades després de l'aparició dels primers prototips de GUI, n'hi ha per a tots els gustos. Ho sap pla bé el californià Marcin Wichary, que des de l'any 2000 es dedica a recollir-ne captures de pantalla en una guia electrònica amb joc de paraules inclòs, GUIdebook. Actualment hi ha cinc milers d'imatges d'interfícies d'una trentena llarga de sistemes operatius, de Windows a Macintosh, passant per BeOS, OS/2, GNU/Linux, Symbian OS o TOS.

A més de les captures, Wichary ofereix dades històriques clau d'una bona part d'aquests sistemes operatius (amb dates de llançament de versions, per exemple), un grapat d'icones gràfiques de tots els temps (rellotgets, carpetes i documents, cursors...) i, fins i tot, un recull de sons (d'arrencada o d'apagada, d'avisos...) de Windows i OS/2.

També hi ha manuals d'ús d'ordinadors primerencs, un apartat de qüestions curioses i una extensa bibliografia i vinculoteca d'aquesta matèria. Justament en aquesta última secció es destaquen tres recursos dedicats també a repassar la història de les interfícies d'ordinador: The GUI Gallery Link i MUIseum de Nathan Lineback, i Operating System Documentation Project de Stefan Berka.