Més d’un centenar d’ajuntaments hissen la bandera independentista

  • VilaWeb us ofereix fotografies de la bandera estelada a les cases de la vila enviades pels lectors

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més d’un centenar d’ajuntaments de tot Catalunya van hissar ahir, en ocasió de la diada de l’Onze de Setembre, la bandera independentista, coincidint amb el centenari d’haver estat dissenyada. A la majoria de municipis del Principat regidors de CiU, d’Esquerra, d’Iniciativa i de les CUP es van unir per fer voleiar l’estelada, per més que batlles socialistes com els de Barcelona, de Vilafranca o de Girona vagin provar d’impedir-ho (vídeo).A Girona un grup de joves es va enfilar ahir a la façana de la casa de la ciutat per penjar-hi una bandera independentista al balcó. Ajudant-se d’una escala, van lligar-la al costat d’una bandera que l’ajuntament hi havia col·locat. Segons el portaveu de la CUP, Toni Rico, van penjar l’estelada en senyal de disconformitat amb el consistori que, després d’una moció aprovada pel ple, havia hissat la bandera a la plaça de Catalunya, un lloc ‘poc visible’. La policia local va retirar-la poc després del balcó municipal. La bandera del país ha estat l’única que s’hi ha hissat i, com demanava la moció, la resta de banderes han estat retirades.

Prop de 850.000 habitants

La iniciativa de penjar l’estelada és de la Comissió 100 anys d’estelada, a proposta de la Comissió Onze de Setembre del Penedès.

Els deu municipis més populosos que s’hi van adherir, sense comptar-hi la Vila de Gràcia, són: Girona (92.186 habitants), Figueres (41.115), Vilafranca del Penedès (36.656), Lloret de Mar (34.997), Premià de Mar (27.590), Palafrugell (21.412), Manlleu (20.091), Vilassar de Mar (19.052), Berga (16.596) i Caldes de Montbui (16.159), a més de Vic (38.747).

Set ajuntaments més, que superen els 10.000 habitants, també van lluir la bandera amb l’estel a la casa de la vila: Cardedeu (15.775), Corbera de Llobregat (13.133), Sant Sadurní d’Anoia (11.790), Argentona (11.402), Santa Coloma de Farners (11.090), Deltebre (11.063) i Castelló d’Empúries (10.629). La resta de poblacions també adherides sumen gairebé 200.000 habitants,de manera que el total del país s’acosta als 800.000 habitants.

L’estelada a la Vila de Gràcia

La vigília de la Diada al vespre ja es van penjar estelades en algunes cases de la vila. A Barcelona Esquerra i CiU van desafiar l’alcalde Hereu i van penjar-la al balcó de la casa gran de la Vila de Gràcia. El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, havia assegurat (escolteu-lo): ‘Penjar l’estelada és una falta de respecte perquè la bandera representa un grup de catalans i no tots’; també havia promès que no permetria que es pengés al balcó del districte de Gràcia, contra allò que havia aprovat la Junta de Portaveus municipals. Però Esquerra i CiU, sostingudes per algunes entitats de la vila, van desafiar Hereu i la van penjar solemnement al balcó.

A Vic, des de baix

L’Ajuntament de Vic també va debatre la proposta de la comissió, però finalment no s’hi va adherir, ans va acordar de dedicar un carrer al creador de l’estelada, l’activista i polític Vicenç-Albert Ballester. Tot i amb això, la bandera independentista també es va hissar. La vigília al vespre, després de la manifestació de la Coordinadora de l’Esquerra Independentista i de la Marxa dels Vigatans de la Comissió Onze de Setembre, un dels manifestants va enfilar-se, ajudat per un castell d’assistent, al balcó de la casa gran i hi va penjar la bandera. Més tard se n’hi van penjar dues més, a les arcades de l’edifici. Així, doncs, a la façana de la casa de la ciutat hi hagué tota la nit tres estelades. Més informació, a VilaWeb Vic. Cal dir, així mateix, que Osona és la comarca amb més municipis adherits a la campanya.

A Vilafranca, amb una escala

Vilafranca del Penedès també havia d’hissar la bandera independentista, però el batlle, Marcel Esteve (PSC), va dir que infringiria l’acord del ple que obligava a fer-ho.

Finalment, els regidors de CiU, ERC i CUP de Vilafranca del Penedès van abonar la col·locació d’una estelada al balcó, però la hi hagueren de posar des de fora, pujant-hi amb una escala. L’alcalde, Marcel Esteve, els va negar les claus perquè poguessin pujar al balcó i penjar-hi l’estelada, tal com havia disposat el ple municipal. Esteve havia fet posar una estelada a l’entrada de de la casa de la vila i amb això ja donava l’acord per complert.

Valls, pionera

L’Ajuntament de Valls va ser pioner a penjar l’estelada, la Diada del 2006 (a la fotografia). La decisió va moure força debat, però la JNC la va aplaudir. Ara, l’any passat no va fer-ho perquè les eleccions municipals havien modificat la representació municipal.

(VilaWeb agraeix les fotografies als lectors que n’han enviades o que continuen enviant-ne. La de Vilassar de Mar és feta per l’Ajuntament i la de Ripoll per Arnau Urgell/ElRipollès.info.)

Enllaços
VilaWeb TV: L’estelada a la casa gran de la Vila de Gràcia i de Vilafranca del Penedès
VilaWeb Nit: Cent anys de la bandera independentista | VilaWeb TV: Cent anys de l’estelada

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any