La Diada dels estels

  • Pengen una estelada al balcó de l'ajuntament de Girona i la policia local la retira poc després · Esquerra i CiU desafien l'alcalde Hereu i la pengen al balcó de l'Ajuntament de Gràcia · A Vic s'hi han penjat tres estelades · VilaWeb us ofereix fotografies de la bandera estelada onejant en els ajuntaments

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El centenari de la bandera independentista marca enguany la celebració de la Diada. Més de cent ajuntaments arreu del Principat la pengen avui al balcó o la hissen en els màstils. Alcaldes socialistes com el de Barcelona, Vilafranca o Girona han intentat impedir-ho (vídeo). Malgrat que en uns pocs ajuntaments CiU o Iniciativa tampoc no n’han estat favorables a la majoria del país regidors de CiU, Esquerra, Iniciativa o les CUP s’han unit per a fer onejar l’estelada.A Girona un grup de joves s’ha enfilat aquest migdia a la façana de l’ajuntament per penjar una bandera independentista al balcó. Ajudant-se d’una escala han lligat la bandera al costat d’una senyera que l’ajuntament ja havia col·locat. Segons el portaveu de la CUP, Toni Rico, han penjat l’estelada com a ‘signe de disconformitat’ amb el consistori que, després d’una moció aprovada per ple, ha hissat la bandera a la plaça Catalunya, un lloc ‘poc visible’. La policia local ha retirat poc després aquesta bandera del balcó municipal. La senyera ha estat l’única bandera que s’ha hissat a l’ajuntament i, tal com demanava la moció, la resta de banderes han estat retirades.

Un centenar d’ajuntaments

Més d’un centenar d’ajuntaments de tot Catalunya han hissat de manera oficial o han posat al balcó de l’ajuntament l’estelada, en ocasió de l’Onze de Setembre; entre aquests hi ha els de vuit capitals de comarca (Berga, les Borges Blanques, Figueres, Girona, Montblanc, Puigcerdà, Ripoll i Santa Coloma de Farners). Tots plegats representen més de 800.000 habitants (envieu en aquesta adreça fotografies dels vostres ajuntaments amb l’estelada).

A no pocs dels ajuntaments que han assumit la proposta, aquests tres partits (CiU, ERC, CUP) hi sumen majoria, i han votat la moció, si s’hi ha presentat. El PP hi ha votat contra a tot arreu, llevat de Palafrugell, on hi ha donat suport. El PSC hi ha votat favorablement en alguns pocs casos (Vilassar de Mar, per exemple), en contra en la gran majoria (com a Lleida, Girona o Arenys de Munt), o bé s’ha abstingut (Ripoll o Sant Llorenç Savall). També en alguns pocs ajuntaments CiU no ha donat suport a les mocions en favor de l’estelada.

La moció així ha trencat sovint la unitat de vot d’alguns equips de govern de progrés, com el de Figueres, on els socialistes van votar-hi contra; Esquerra, a favor, i ICV es va abstenir.

A Vic, des de baix

L’Ajuntament de Vic també va debatre la proposta de la comissió però finalment no s’hi va adherir, ans va acordar de dedicar un carrer al creador de l’estelada, l’activista i polític Vicenç-Albert Ballester. Tot i això, la bandera independentista també s’ha hissat a Vic. Ahir al vespre, després de la manifestació de la Coordinadora de l’Esquerra Independentista i la Marxa dels Vigatans de la Comissió Onze de Setembre, un dels manifestants va enfilar-se al balcó de l’ajuntament i hi va penjar la bandera. Més tard se n’hi van penjar dues més agafades a les arcades de l’edifici. Així, a la façana de l’ajuntament hi ha hagut tota la nit tres estelades. Trobareu més informació a VilaWeb Vic. Cal dir que Osona és la comarca amb més municipis adherits a la campanya.

Prop de 850.000 habitants

La iniciativa de penjar l’estelada és de la Comissió 100 anys d’estelada, arran d’una proposta de la Comissió Onze de Setembre del Penedès.

Els deu municipis més populosos que s’hi han adherit, excepció feta de la Vila de Gràcia, són: Girona (92.186 habitants), Figueres (41.115), Vilafranca del Penedès (36.656), Lloret de Mar (34.997), Premià de Mar (27.590), Palafrugell (21.412), Manlleu (20.091), Vilassar de Mar (19.052), Berga (16.596) i Caldes de Montbui (16.159), a més de Vic (38.747).

Hi ha set ajuntaments més que superen els 10.000 habitants i que també han lluït la senyera amb l’estel: Cardedeu (15.775), Corbera de Llobregat (13.133), Sant Sadurní d’Anoia (11.790), Argentona (11.402), Santa Coloma de Farners (11.090), Deltebre (11.063) i Castelló d’Empúries (10.629). La suma de la resta de poblacions, inclosa la Vila de Gràcia, també adherides arriba gairebé als 200.000 habitants fent un total que s’aproxima als 800.000 habitants.

L’estelada a la Vila de Gràcia

Anit ja es van penjar estelades en alguns ajuntaments al vespre. A Barcelona Esquerra i CiU van desafiar l’alcalde Hereu i van penjar l’estelada al balcó de l’Ajuntament de la Vila de Gràcia. El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, havia assegurat avui (escolteu-lo) que ‘penjar l’estelada és una falta de respecte perquè la bandera representa un grup de catalans i no tots’ i havia afirmat que no permetria que es pengés al balcó del districte de Gràcia tal com va aprovar la Junta de Portaveus municipals. Esquerra i CiU, però, han desafiat Hereu i l’han penjat solemnement al balcó, acompanyades de diverses entitats de la vila.

La proposta del consell de districte, que havia estat redactada pel regidor-president Ricard Martínez (Esquerra) demanava hissar només la senyera al pal major del districte, penjar una estelada al balcó de l’Ajuntament i adherir-se a la campanya. Després de diverses intervencions, la Junta de Portaveus va decidir fer votacions per separat per a la senyera i l’estelada. La unanimitat de tots els grups es va produir per la senyera en el pal major mentre que l’estelada al balcó va rebre el vot a favor d’ERC i CiU amb un total de 8 consellers i PSC, ICV en contra, amb 7 consellers. El PP ja havia anunciat que no es quedaria a l’acte i va marxar abans de començar. Malgrat l’advertència del batlle socialista càrrecs dels dos partits, encapçalats per Ricard Martínez mateix i pel conseller portaveu de CiU Carles Agustí, van entrar a la seu del districte i vn penjar una estelada al balcó entre els aplaudiments del públic que s’hi havia concentrat a la plaça. A dos quarts de vuit en punt, els regidors Ricard Martínez (president del districte de Gràcia) i Xavier Florensa per Esquerra Republicana i Francina Vila de CiU, acompanyats dels consellers de districte de CiU i ERC Àlex López, Sandra Vélez, Víctor Cullell i Carles Agustí van obrir les portes del balcó i van desplegar la bandera. Al cap de dues hores funcionaris de l’Ajuntament la van retirar.

A Vilafranca, entrant amb una escala

Vilafranca del Penedès també havia d’hissar la bandera independentista, però el batlle, Marcel Esteve (PSC), va dir que faria cas omís de l’acord del ple que l’instava a fer-ho.

Finalment els regidors de CiU, ERC i CUP de Vilafranca del Penedès van penjar una estelada al balcó de l’Ajuntament però ho van haver de fer des de fora de l’edifici, amb una escala. L’alcalde socialista de la població, Marcel Esteve, no els ha deixat les claus per a accedir al balcó i penjar l’estelada, tal i com havia aprovat el ple municipal. Esteve havia fet posar una estelada a l’entrada de l’Ajuntament i ha dit que amb això ja complia l’acord.

El ple municipal de Girona va deixar en minoria el PSC i va aprovar d’hissar l’estelada a l’ajuntament, però la batllessa, la socialista Anna Pagans s’hi ha negat i finalment s’ha hissat oficialment a la plaça de Catalunya i a l’Ajuntament hi ha hagut la penjada per un grup de joves.

Valls, pionera

L’Ajuntament de Valls va ser pioner a penjar l’estelada per la Diada, el 2006 (a la fotografia), decisió que va moure força debat i que la JNC va aplaudir. Però l’any passat no va tornar-hi perquè les eleccions municipals havien alterar l’equilibri de forces municipal.

(VilaWeb agraeix les fotografies als lectors que les han enviat i les continuen enviant. La de Vilassar de Mar és feta per l’Ajuntament i la de Ripoll per Arnau Urgell/ElRipollès.info)

Enllaços
Envieu fotografies dels vostres ajuntaments amb l’estelada a redaccio@vilaweb.cat.
VilaWeb TV: L’estelada als ajuntaments de la Vila de Gràcia i de Vilafranca del Penedès
VilaWeb Nit: Cent anys de la bandera independentista | VilaWeb TV: Cent anys de l’estelada

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any