Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  11.09.2008  06:00

L'assassinat de Gustau Múñoz, trenta anys impune

El jove va morir per un tret dels 'grisos' en una manifestació a prop de la plaça de Sant Jaume de Barcelona

Men?ame
 

L'Onze de Setembre de 1978 un jove de setze anys militant de la Unió de Joventuts Marxistes-Leninistes va morir assassinat per la policia. Gustau Muñoz participava en una manifestació convocada pel Partit Comunista (Internacionalista) i fou ferit mortalment per una bala. Els responsables polítics i policials d'aleshores quedaren impunes del crim. Avui, trenta anys després, dos actes recorden la mort del jove a mans dels 'grisos'.

El primer serà avui, al carrer de Ferran número 34 de Barcelona, l'indret on Gustau Muñoz fou assasinat per la policia. A les onze del matí diversos col·lectius, companys i familiars d'en Gustau faran l'habitual ofrena floral en homenatge al jove.

Dissabte, al Pati llimona és previst de fer un acte de record on hi participaran el germà de Gustau Muñoz, l'advocat Josep Maria Loperena, i un ex-militant del PC (I).

Ambdós homenatges volen denunciar l'oblit institucional dels assassinats policials durant la transició.

Una altra víctima de la transició

Gustau Muñoz morí abatut per un tret de la policia quan participava en una manifestació no oficial en la primera Diada amb la Generalitat acabada de restaurar. El noi fugia d'una càrrega policíaca en la protesta que es feia en contra de 'les forces d'ocupació' i que demanava la llibertat dels presos polítics catalans empresonats.

Els familiars del jove de setze anys només aconseguiren que una comissió investigadora decidís en quinze dies que havia estat un agent de la 'policia secreta'. Aquest només fou processat per una imprudència temerària, car al·legà que actuava en defensa pròpia.

Els familiars i companys de Gustau Muñoz mai van creure la versió dels fets i consideren que els responsables foren els qui ordenaren a la policia que obrís foc contra els manifestants, és a dir, el governador civil espanyol, José María Belloch Puig, i el ministre espanyol de Governació, Rodolfo Martín Villa.