Les nadales de la Fundació Lluís Carulla, digitalitzades

  • Cada any, des del 1967, divulguen algun aspecte important o d'actualitat de la cultura i de la societat catalanes

VilaWeb
Redacció
05.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nadala, segons el diccionari, tant pot ser una ‘cançó pròpia de la festa de Nadal’ com un ‘imprès o postal que es tramet com a felicitació de Nadal’, també una ‘composició poètica que, amb la finalitat de felicitar les festes de Nadal o bé de manifestar l’estimació a les persones benvolgudes, acostumen a escriure alguns poetes sobre el tema del naixement de Crist o sobre uns altres temes sociològics i polítics’. Si al costat de la paraula ‘nadala’, hi afegim ‘de la Fundació Lluís Carulla’, la definició és lleugerament diferent.Per Carles Duarte, director de la fundació, és una ‘publicació monogràfica d’alta divulgació sobre un tema relacionat amb la identitat de Catalunya, que surt pels volts de Nadal en format llibre’. Editades des del 1967, de primer per la Fundació Jaume I i després per la Fundació Lluís Carulla, la quarantena de nadales (moltes de les quals exhaurides) s’acaben de digitalitzar i publicar a internet, des d’on es poden descarregar en format pdf: des de la primera, dedicada a Joan I el Caçador, fins a la del 2006, sobre la cuina catalana. La del 2007 no hi és perquè encara es considera vigent.

La digitalització, explica Duarte, respon, fonamentalment, al gran interès que ha suscitat sempre aquest material des d’un punt de vista temàtic. De fet, afegeix, ‘en quaranta anys s’han convertit en una enciclopèdia temàtica de la història del país’, i molts les han anat col·leccionant. Arran de les nombroses peticions d’exemplars ja introbables (com la nadala del 1973, sobre Lluís Domènech i Muntaner; la del 1976, sobre Jaume I, o la del 1994, sobre el teatre a Catalunya), vam pensar que, més que no pas tornar-les a imprimir, allò que calia era escannar-les en pdf i posar-les a disposició de tothom, seguint la voluntat de difusió que hi ha des de l’origen de les nadales. Actualment, se’n publiquen 18.000 exemplars, i amb les aportacions econòmiques dels receptors es doten els Premis Baldiri Reixac, per al reconeixement de l’escola catalana, convocats enguany per trentena vegada.

Heterogeneïtat

Duarte explica que el tema de cada nadala sovint surt de les propostes fetes pels lectors, que una comissió interna de la fundació analitza. ‘De vegades van lligats a centenaris i efemèrides, amb la voluntat de recordar, reviure i fer consciència de la nostra història, però també es potencien temes actuals i de futur.’ Repassant els quaranta anys de nadales se’n pot comprovar l’heterogeneïtat temàtica, amb volums dedicats a mirar i fer conèixer el passat (història del país, aspectes culturals…), però també amb visió de present i futur, com la nadala de l’any passat, dedicada a la immigració, o la del 2009, que se centrarà en les infrastructures del país. A més de cercar el lligam entre el tema triat i la identitat nacional, les nadales de la fundació també es destaquen per l’alta qualitat dels col·laboradors, una amplíssima llista que inclou noms com Miquel Batllori, Josep Benet, Anna Cabré, Pere Calders, Salvador Espriu, Joan Fuster, Oriol Martorell, Joaquim Molas, Francesc de Borja Moll, Joan Oliver, Baltasar Porcel, Ferran Soldevila, Joan Triadú i Josep Trueta.

Fundació Lluís Carulla

La Fundació Lluís Carulla, nascuda de la iniciativa emprenedora de Lluís Carulla Canals, porta a terme una important tasca cultural i educativa, reflectida en els volums publicats per l’Editorial Barcino, les mateixes nadales i les successives convocatòries dels Premis Baldiri Reixac, els d’Honor Lluís Carulla, els d’Actuació Cívica i el Francesc Candel. També es reflecteix en el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i en el jove Observatori dels Valors.

Enllaços
Fundació Lluís Carulla: catàleg de les nadales.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: VilaWeb Nit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any