L’anuari de l’IEC diu que la societat catalana és en ‘estat de perplexitat’

  • Entre els motius hi ha la presa de consciència progressiva que 'Catalunya ha deixat de un motor econòmic'

VilaWeb
Redacció
03.09.2008 - 18:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, conclou a l’anuari d’enguany que la població catalana viu un ‘estat de perplexitat desconegut fins ara’. Segons l’estudi, entre els motius hi ha la presa de consciència progressiva que Catalunya ha deixat de ser un motor de econòmic i de modernitat. Els responsables de l’anuari diuen que el 2007 ha estat carregat d’esdeveniments que han ‘sacsejat’ l’opinió pública.L’estudi també assenyala d’altres motius per parlar d’una societat ‘perplexa’. Entre aquests hi ha la transformació social del país, que ara ha de fer front a una nova onada d’immigrants, i la ràpida transformació de la societat, que crea nous dilemes culturals i posa a prova els referents més tradicionals.

L’anuari segueix l’esquema encetat en l’edició de l’any passat, i fa un repàs d’alguns dels fets ocorreguts durant l’any a través de la visió i l’anàlisi de diferents especialistes. Es divideix en sis apartats, cadascun dels quals consta de diversos articles específics.

D’aquesta manera el punt dedicat a ‘Ciutadania i societat civil’ recull l’article de la sociòloga Maria M. Griera sobre secularització i diversitat religiosa a Catalunya, i el treball de l’equip de Teresa Torns, Sara Moreno, Vicent Borràs i Carolina Recio, que exposa la necessitat de replantejar el conveni entre sexes per a repensar l’Estat del benestar.

En l’apartat de ‘Política i governabilitat’, s’analitzen les passades eleccions municipals i es pregunten si l’elevada abstenció respon a la ‘desafecció democràtica’ o és resultat de la conjuntura política actual.

També hi ha l’estudi ‘L’economia i el desenvolupament’ que s’ha centrat en la dificultat del sistema productiu català a l’hora d’utilitzar el talent de la població. En aquest article s’apunta la hipòtesi sobre la relació entre la manca de qualitat i el pobre desenvolupament de l’Estat del benestar.

Enllaços
Anuari: Societat Catalana 2008

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any