Rússia diu que no va signar el mateix pla de pau que Geòrgia

  • Diu que manté tropes perquè no li van mostrar un text adjunt sobre la definició de les 'mesures de seguretat addicionals' · Ahir la UE decidí d'exigir responsabilitat a Moscou però no pas sancionar-la

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.09.2008 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ambaixador de Rússia a la Unió Europea, Vladimir Chizov, assegura que ha complert totalment el pla de pau per aturar el conflicte al Caucas. I atribueix a un ‘malentès’ les exigències que ahir féu la Unió Europea per a què Moscou complís el compromís de retirar les tropes de territori georgià. Segons Vladimir Chizov, la definició sobre ‘les mesures de seguretat addicionals’ eren en un text que Rússia no va veure ni signar i Geòrgia, sí.És previst que dilluns es reuneixin el president rus, Dmitri Medvèdev i el president de torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy. Una trobada que, segons Moscou, servirà per solucionar els ‘malentesos’ sobre el pla de pau signat per Rússia i Geòrgia amb la mediació europea, especialment en relació a la presència de les tropes russes a la zona de seguretat establerta.

L’ambaixador diu que les tropes russes que romanen a la port georgià de Poti i a la zona que anomenen ‘tampó’ són formades per 500 soldats amb tasques de ‘pacificació i vigilància’ preparats per ‘cooperar amb els observadors de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE)’. I afegeix que fins que no arribin aquests observadors, els militars continuaran a la zona.

La UE demana prudència a Rússia, però no la sanciona

Els dirigents de la Unió Europea es reuniren ahir per estudiar la crisi del Caucas. De la reunió, en va sortir una condemna de Rússia per haver fet ús de la força i per haver reconegut Ossètia del Sud i Abkhàsia, però no pas cap mena de sanció. La Unió Europea demana a Rússia que actuï amb responsabilitat i s’esperarà fins al novembre per decidir el futur de les relacions recíproques que ara mateix es troben ‘en una cruïlla’.

En tot cas, la Unió Europea ha ajornat les reunions previstes amb Rússia per a negociar un gran acord de cooperació fins que aquest país no retiri totes les tropes de Geòrgia.

Enllaços
VilaWeb: La UE demana prudència a Rússia, però no la sanciona.
BBC: Russia praises EU over sanctions.
Russia Today: Our partnership with EU is mutually beneficial – Russia| Civil.ge: Russian MFA on EU Decisions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any