Els musulmans comencen el Ramadà

  • Durant un mes s'abstindran de menjar entre l'alba i el vespre

VilaWeb
Redacció
02.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comunitat musulmana del nostre país comença avui el mes sagrat del Ramadà, durant el qual els fidels han de dejunar des de l’alba fins a solponent. També han de dedicar més temps a l’oració i a fer bones obres. Quan es pon el sol, és a l’interior de cada casa on la festa es viu amb més intensitat: les famílies conviden els veïns i amics a trencar plegats el dejuni.Segons l’Alcorà, el bon musulmà ha de dejunar mentre sigui capaç de distingir un fil blanc d’un de negre a la claror del dia. Tot amb tot, els fidels que per alguna raó de força major no poden dejunar, poden suplir el dejuni amb obres de caritat, o fer-lo en un altre període de l’any.

El període s’acabarà el 30 de setembre amb l’Aïd al-Fitr, la segona gran festa musulmana, que comença al matí, en un espai obert, amb l’oració del final del dejuni. Reunir-se en família i amb amics, fer regals als infants, donar almoina i visitar els difunts al cementiri també són tradicions de l’Aïd al-Fitr.

Avui o ahir

Països com l’Aràbia Saudita, Egipte, els Emirats Àrabs, Qatar i Kuwait van començar-lo ahir; Síria, diumenge, i el Paquistan i força països del Magrib, avui. La raó d’aquesta disccrepància rau en què el Ramadà comença quan canvia el mes lunar, en el qual es basa el calendari musulmà. A la pràctica, el mes canvia quan es pot observar la lluna completament plena a ull nu, fet que sempre genera discordances entre uns i altres països. Webs com Islamic Moon miren d’explicar el per què de la confusió.

Bona part dels musulmans residents a occident van començar-lo ahir. El Consell Islàmic Cultural de Catalunya també ho estableix així, però com que bona part de la comunitat resident al país és emigrant de primera generació provinent del Magrib i del Paquistan, el comença avui.

Més de 450.000 fidels

El Consell estima que a Catalunya hi resideixen uns 300.000 fidels musulmans, mentre que el Consell Superior Islàmic Valencià estima que en són uns 150.000, els musulmans residents al País Valencià. Al seu torn, el consell català explica que 3.000 catalans s’han convertit a l’islam en els darrers anys, sobretot per influència de la immigració de creences musulmanes que ha anat arribant al Principat.

Pilar de l’islam

El dejuni és un dels cinc pilars de l’islam, o preceptes fonamentals. Els altres quatre són: la professió de fe, la pregària cinc vegades el dia, l’almoina i el pelegrinatge a la Meca, si més no, una volta a la vida.

Enllaços
Xtec: L’Islam: la seguretat religiosa dels nostres veïns.
Holidays: Islamic Calendar 2008 – 2015.
Islam On Line: Sight Ramadan Moon for IslamOnline.net.
Islamic Moon: Standardizing the Islamic Lunar Calendar.
Jeune Afrique: Des millions de musulmans se préparent au ramadan sur fond d’inflation.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any