Mor abatut a trets un periodista crític del Kremlin

  • El periodista dirigia una web de l'oposició d'Ingúixia

VilaWeb
Redacció
01.09.2008 - 07:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Magomed Yevloyev, propietari de ingushetiya.ru, una web crítica amb el govern rus, va morir ahir per trets al cap disparats per la policia. El periodista fou detingut a l’aeroport de Nazran, capital d’Ingúxia, i la policia el va detenir. Els agents afirmen que Yevloyev va resistir-se i que se’ls va disparar l’arma involuntàriament. La fiscalia russa diu que obrirà una investigació sobre la mort. El periodista volava al mateix vol que el president de la regió, Murat Zyazikov, un antic general del KGB.El periodista volava al mateix vol que el president de la regió, Murat Zyazikov, un antic general del KGB del qual era un crític acèrrim.

A través de la web, Yevloyev va denunciar la brutalitat de la policia russa a Ingúixia, una regió de mig milió d’habitants, la majoria musulmans, i que viu un moment de forta agitació política. L’organització Human Rights Watch va denunciar el juny passat els abusos perpetrats per l’exèrcit rus amb total impunitat.

Reporters Sense Fronteres ha denunciat que la mort d’Evloyev no pot quedar impune i ha instat la Unió Europea a mobilitzar-se. L’ONG afirma que la versió de la policia és inacceptable i ha elogiat la independència i el valor del periodista.

La mort d’Evloyev recorda la d’Anna Politkòvskaia , la periodista que va denunciar la brutalitat i impunitat amb què l’exèrcit rus viola els drets humans a Txetxènia i que va ser assassinada a Moscou l’octubre de 2006.

Enllaços
Informació de la República caucàsica d’Ingúixia.
Genocide Watch: Chechenya.
Magomed_Yevloyev a la Wikipedia.
Món Divers: Maten el propietari d’un web ingúix crític amb les autoritats russes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any