El Consell Europeu finalment no sancionarà Rússia

  • Avui es reuneixen els dirigents dels països de la Unió · Enviaran a Moscou un missatge unitari contra el reconeixement d’Abkhàsia i d’Ossètia del Sud

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els màxims dirigents de la Unió Europea es reuneixen avui al matí a Brussel·les per tornar a estudiar el conflicte del Caucas. Si la setmana passada surava la idea de sancionar Rússia, finalment no ho faran. El Consell Europeu s’ha estimat més d’advertir Moscou amb un missatge unitari, si bé la Gran Bretanya i Alemanya hi van presentar, durant el cap de setmana, algunes reserves. També acordaran d’enviar una missió d’observadors a Geòrgia.A la reunió d’avui els dirigents europeus decidiran que Moscou no podrà mantenir ‘relacions normals’ amb els vint-i-set fins que no compleixi íntegrament l’acord de pau signat també amb Geòrgia. En un missatge unitari manifestaran a Rússia que el reconeixement de la independència d’Abkhàsia i d’Ossètia del Sud vulnera l’alto-al-foc pactat entre les parts oposades amb la mitjanceria de la presidència de torn francesa.

Però ahir sorgiren dues veus discordants. De l’una banda, fonts de l’executiu alemany asseguraven que havien pensat en l’expulsió de Rússia del G8. De l’altra, el primer ministre britànic, Gordon Brown, va dir en una entrevista a The Observer que calia revisar les relacions amb Moscou i fer que Europa no en depengués energèticament tant. Brown també vol que el govern rus reconegui la integritat territorial georgiana.

Supervisió i ajuda

La Unió Europea vol reforçar, així mateix, els equips de supervisió de l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i la missió d’un grup civil d’observació al Caucas. Ambdues propostes s’han d’aprovar avui.

Els reunits també decidiran la manera de continuar enviant ajuda a Geòrgia. Fins ara tenien prioritat les necessitats humanitàries, però des d’avui es tindrà, així mateix, en compte la reconstrucció d’allò que els combats militars han malmès.

Enllaços
BBC: Russia says sanctions would fail.
Ria Novosti: Medvedev outlines five main points of future foreign policy.
Civil.ge: Brown Says Stabilising Georgia should be among EU’s Priorities.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any