Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  30.08.2008  14:42

Arnaldo Otegi surt de la presó i demana diàleg

El PSOE diu que no hi ha cap possibilitat de negociar

Men?ame
 

Aplaudit i esperat per la família, els amics i la seva advocadessa, a dos quarts de vuit del matí, Arnaldo Otegi ha sortit de la presó de Martutene, on va ingressar el 8 de juny de 2007 després de ser condemnat per un delicte d'enaltiment del terrorisme. Quan ha sortit del centre penitenciari guipuscoà, el dirigent de l'esquerra independentista basca ha reivindicat 'diàleg i negociació' per a arribar a un 'clima de pau i de democràcia'.

La crida que ha fet Arnaldo Otegi quan ha sortit de la presó, no és compartida pel govern espanyol. El socialista José Blanco ha assegurat que no hi ha cap possibilitat de diàleg. D'aquesta manera, ha respost també al PP que havia mostrat el temor que la sortida d'Otegi de la presó pogués suposar un retorn a les negociacions.

Lliure, de moment

Amb l'alliberament, l'esquerra abertzale recupera el seu millor orador, tot i que encara no se sap quin paper tindrà Otegi a partir d'ara. El dirigent, a més, encara té pendents tres causes judicials, la més greu de les quals és el sumari 35/02 contra els integrants de Batasuna, instruït pel jutge Baltasar Garzón.

El judici oral d'aquesta causa començarà a l'octubre i els encausats poden ser condemnats a penes de vuit anys de presó a catorze per formar part, en qualitat de dirigents, d'una banda armada.

Otegi va ser detingut, per ordre de l'Audiència espanyola, quan anava a un hotel de Donosti a fer una conferència de premsa, quan feia tres dies que ETA havia anunciat el trencament de l'alto-el-foc. Fou acusat d'enaltiment del terrorisme per haver participat en un acte d'homenatge al dirigent d'ETA José Miguel Beñarán, Argala, assassinat el 21 de desembre de 1978 per l'extrema dreta. Batasuna va qualificar de gravíssim i de venjatiu aquest empresonament.

Després de l'empresonament, hi va haver algun acte de suport al dirigent abertzale, com el manifest que signaren mig miler d'independentistes, en unes jornades internacionals a Corti, demanant-ne l'alliberament, o la vaga general convocada per l'esquerra independentista del febrer d'enguany.

Trajectòria

Arnaldo Otegi, de cinquanta anys i procedent d'ETA político-militar, ha participat en alguns processos de negociació amb els governs basc i espanyol, com el del Pacte de Lizarra, amb PNB, EA i IU, i el de l'últim alto-el-foc d'ETA, amb els socialistes.

L'any 2001, després d'un debat intern, la mesa nacional va anunciar la desaparició d'Herri Batasuna, després de vint-i-tres anys d'existència, i la creació de Batasuna, de la qual ell era el portaveu. El 2005, després de perdre la condició d'aforat, va ser processat per diverses causes, com la d'enaltiment del terrorisme.

Després d'haver estat arrestat, també ho fou una bona part de la cúpula de Batasuna i, més tard, el dirigent Pernando Barrena.

Men?ame