Notícies

Divendres  29.08.2008  20:07

Montilla: 'No es pot respondre amb imposicions a les raons de Catalunya'

El president respon així l'amenaça de Solbes de fer prevaldre el criteri de Madrid en la negociació pel finançament

Men?ame
 

Pedro Solbes amenaçà (mp3) ahir d'imposar el criteri espanyol en el nou finançament. I la vice-presidenta espanyola, Maria Teresa Fernández de la Vega la reiterava. I la resposta del president ha arribat aquesta tarda. José Montilla diu que el govern espanyol no pot respondre amb imposicions a les 'raons de Catalunya' (mp3). El cap de l'executiu català diu que vol arribar a un acord, però no pas a 'qualsevol preu' i que el govern no està disposat a acceptar acusacions de privilegis i insolidaritat.

Montilla ha lamentat que alguns, en referència a Solbes, reclamessin responsabilitat al govern mentre s'espolsaven les seves. El president assegura que si no s'aconsegueix un 'encaix' amb les bases de l'estatut, el país es veurà 'desbordat pel radicalisme de postures i el desinterès polític entre la població'.

Tot i això, Montilla s'ha mostrat optimista i afirma que al final 'l'acord arribarà', tot amb tot, afirma que la posició que el govern ha manifestat seria la mateixa i que no canviarà ni per una oportunitat tàctica ni unes declaracions pujades de to.

També ha valorat les paraules de Solbes el vice-president Josep Lluís Carod-Rovira. Considera que el ministre espanyol desprestigia el poble de Catalunya i ha afirmat que no acceptaria que la proposta de nou finançament estigués per sota de les necessitats del poble català.

El to de Solbes no plau a Catalunya

El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, diu que el to i l'exposició que féu ahir el ministre espanyol no ajuda a les negociacions, que, recorda, són de 'caràcter bilateral'. El secretari ha definit la posició del PSC respecte del ministre de 'educadament crítica i ferma' per a defensar els interessos de Catalunya. Qüestionat una vegada més sobre el possible suport del PSC als pressupostos generals, Zaragoza ha tornat a evitar de donar una resposta clara.

Artur Mas assegura que 'el govern espanyol no pot imposar un finançament a Catalunya si no hi ha acord' i recorda a Solbes que es tracta d'una negociació entre dues parts. El president de CiU ha dit que la posició del govern de Madrid amb el tema del finançament 'és d'una immensa deslleialtat i d'una monumental presa de pel'. Ha dit que 'Catalunya ha d'actuar' i per això li ha demanat al president de la José Montilla que 'tingui una actitud clara i contundent en contra de l'actitud del govern espanyol'.

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha afirmat que la seva formació mantindrà 'la vigilància, el control i el zel' perquè ningú no es desmarqui del front comú català en la negociació. A més, ha erigit ERC com a garant de la unitat, especialment després de el pacte entre ICV i De la Vega que ha qualificat d'error.

El secretari general d’ICV, Jordi Guillot, ha lamentat la manca de voluntat i la posició inflexible del govern espanyol per a arribar a un acord sobre finançament. Però confia que en els tres mesos vinents, els de l’acord d’ICV amb Madrid, hi hagi 'un canvi de rumb'. Guillot ha reiterat que la proposta que ahir tornà a presentar Solbes no servia perquè no complia l'estatut.

Finalment el Partit Popular de Catalunya ha qualificat la intervenció de Solbes de 'crònica d'una mort anunciada', per tal com considera buida la reiterada proposta del ministre espanyol.

La compareixença de Solbes

Solbes va comparèixer ahir al congrés espanyol per donar explicacions sobre la transgressió de l'estatut, però es limità a reiterar que Madrid el complia en 'forma i contingut' (mp3).

En dues intervencions digué que la proposta (pdf) del govern espanyol i l'estatut satisfeien els mateixos 'principis'. Per tant, segons ell, la manca d'acord abans del 9 d'agost, data preceptuada pel text català, no és atribuïble únicament a una de les parts negociadores.

Solbes digué, a sobre, que Catalunya no era pas el territori amb més dèficit, ni tampoc el segon en pitjor situació i que, per tant, no es podia parlar de menysteniment.

Menystingué el principi de bilateralitat que establia l'article 206 de l'estatut, dient que ha d'anar lligat al principi d'harmonització que estableix la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA, pdf): 'El finançament que fixa l'estatut ha de ser harmònic amb Astúries.'

Men?ame