Montilla: ‘No es pot respondre amb imposicions a les raons de Catalunya’

  • El president respon així l'amenaça de Solbes de fer prevaldre el criteri de Madrid en la negociació pel finançament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Les deu bases de Solbes per a la reforma del sistema de finançament:

1) Finançament suficient per a totes les comunitats de règim comú
2) Garantia de finançament dels serveis públics fonamentals
3) Recursos addicionals per a reforçar l'estat del benestar
4) Manteniment de 'l’status quo' actual i reconeixement de l'esforç fiscal
5) Variables de distribució i població ajustada
6) Autonomia i corresponsabilitat fiscal
7) Lleialtat institucional
8) Cessió de competències
9) Millora de la gestió financera
10) Adaptació a Ceuta i Melilla.

Redacció
30.08.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pedro Solbes amenaçà (mp3) d’imposar el criteri espanyol en el nou finançament. I Maria Teresa Fernández de la Vega la reiterà ahir. La resposta del president arribà a la tarda. José Montilla digué que el govern espanyol no podia respondre amb imposicions a les ‘raons de Catalunya’ (mp3). Afegí que volia arribar a un acord, però no pas a ‘qualsevol preu’ i que el govern no estava diposat a acceptar acusacions de provilegis i insolidaritat.Montilla lamentà que alguns, en referència a Solbes, reclamessin responsabilitat al govern mentre s’espolsaven les seves. El president assegurà que si no s’aconseguia un ‘encaix’ amb les bases de l’estatut, el país es veuria ‘desbordat pel radicalisme de postures i el desinterès polític entre la població’.

El to de Solbes no plau a Catalunya

El secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, diu que el to i l’exposició que féu ahir el ministre espanyol no ajuda a les negociacions, que, recorda, són de ‘caràcter bilateral’. El secretari ha definit la posició del PSC respecte del ministre de ‘educadament crítica i ferma’ per a defensar els interessos de Catalunya. Qüestionat una vegada més sobre el possible suport del PSC als pressupostos generals, Zaragoza ha tornat a evitar de donar una resposta clara.

Artur Mas assegura que ‘el govern espanyol no pot imposar un finançament a Catalunya si no hi ha acord’ i recorda a Solbes que es tracta d’una negociació entre dues parts. El president de CiU ha dit que la posició del govern de Madrid amb el tema del finançament ‘és d’una immensa deslleialtat i d’una monumental presa de pel’. Ha dit que ‘Catalunya ha d’actuar’ i per això li ha demanat al president de la José Montilla que ‘tingui una actitud clara i contundent en contra de l’actitud del govern espanyol’.

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha afirmat que la seva formació mantindrà ‘la vigilància, el control i el zel’ perquè ningú no es desmarqui del front comú català en la negociació. A més, ha erigit ERC com a garant de la unitat, especialment després de el pacte entre ICV i De la Vega que ha qualificat d’error.

El secretari general d’ICV, Jordi Guillot, ha lamentat la manca de voluntat i la posició inflexible del govern espanyol per a arribar a un acord sobre finançament. Però confia que en els tres mesos vinents, els de l’acord d’ICV amb Madrid, hi hagi ‘un canvi de rumb’. Guillot ha reiterat que la proposta que ahir tornà a presentar Solbes no servia perquè no complia l’estatut.

Finalment el Partit Popular de Catalunya ha qualificat la intervenció de Solbes de ‘crònica d’una mort anunciada’, per tal com considera buida la reiterada proposta del ministre espanyol.

Enllaços
VilaWeb: El govern espanyol amenaça d’imposar-se si no hi ha acord en matèria de finançament
Ministeri d’Economia espanyol: Proposta de nou model de finançament i Document explicatiu (pdf).
El conseller Castells va trobar decebedor el model presentat per Solbes (àudio).
ICV: Petició de compareixença de Zapatero i acord Saura-De la Vega.
VilaWeb: La publicació de les balances fiscals palesa que les Illes Balears, Catalunya, el País Valencià són els territoris amb més dèficit.
El País: Solbes advierte a los partidos catalanes que si no hay acuerdo decide el Estado | El Mundo: Solbes mantiene su modelo como ‘la única alternativa viable’ ante la ‘decepción’ catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any