Joan Tardà i Joan Herrera demanen de veure Amadeu Casellas

  • Els preocupa la situació del pres, que ja fa 69 dies que manté la vaga de fam

VilaWeb
UN PRES INCÒMODE

Durant la reclusió Amadeu Casellas ha passat per moltes presons i ha viscut el traspàs del sistema penitenciari del govern espanyol al de Catalunya. Diu que les condicions higièniques i el menjar han millorat, però que tota la resta continua igual, que hi ha maltractaments de moltes menes i que la presó no serveix precisament per reintegrar els presos. Sempre ha lluitat per millorar les condicions de vida dels presos, ha participat en força protestes i vagues de fam i Francesc Arnau considera que això l'ha perjudicat i ha fet més difícil que li fessin informes favorables perquè sortís de la presó. Arnau considera que la situació de Casellas és com la de molts altres presos que no tenen ningú a fora que vetlli pels seus drets.

Redacció
29.08.2008 - 12:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els diputats al Congrés espanyol Joan Tardà (ERC) i Joan Herrera (ICV) han demanat de veure el pres Amadeu Casellas, després de seixanta-nou dies de vaga de fam, en una carta conjunta que han lliurat al secretari de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle. Tardà ja s’havia preocupat per la salut de Casellas en un apunt del seu bloc, en què deia que ERC havia tingut esment de la situació del pres arran d’un gran nombre de correus electrònics que demanaven que s’investigués el cas.A la carta també comuniquen a Albert Batlle que els neguiteja que l’entrevista que el secretari de Serveis Penitenciaris de la Generalitat havia de tenir dilluns amb la mare i l’advocadessa del pres, s’hagués suspès perquè, segons la Conselleria de Justícia, la mare i l’advocadessa volien que un membre del col·lectiu de suport al pres hi fos present. També fan constar a Albert Batlle que els amics i familiars d’Amadeu Casellas han tingut força dificultats per a visitar-lo.

Concentracions de suport a Terrassa i Barcelona

Avui a les set de la tarda, davant la casa de la vila de Terrassa, s’ha de fer una concentració per reclamar l’alliberament d’Amadeu Casellas. I demà, al cap de setanta dies de vaga, se’n farà una altra, a les cinc de la tarda, a la plaça de la Universitat de Barcelona. Dijous ja es van fer dues concentracions més a Vic i a Lleida, que van aplegar desenes de participants. Casellas és a l’Hospital Penitenciari de Terrassa a conseqüència de la vaga de fam que duu a terme per exigir l’alliberament o la concessió del tercer grau penitenciari, amb què podria sortir de la presó i treballar.

El periple judicial

Amadeu Casellas compleix condemna des del 1986 per atracament a mà armada, entre més delictes que es van fondre en una sola condemna, encara que mai no ha estat condemnat per haver fet mal a ningú. Però més tard fou jutjat per infracció de condemna i per reincidència en un atracament comès el 2006 en una oficina bancària de Vic. Els advocats d’Amadeu Casellas lluiten per aconseguir que aquestes condemnes també es fonguin en una de sola, amb què Casellas potser podria obtenir el tercer grau penitenciari. Advocats, familiars i amics diuen que es podrà reintegrar sense problemes, que té una família i una feina que l’esperen i que únicament vol recuperar la seva vida.

La jutgessa Erika López Garcia, del tribunal penal número dos de Manresa, va denegar, el 18 de juliol, la petició de refondre les condemnes d’Amadeu Casellas; però ara que el recurs ha passat a l’Audiència de Barcelona, ni tan sols se sap quan els magistrats estudiaran el cas. Mentrestant la salut del pres va empitjorant. Ja ha perdut més de vint-i-vuit quilos i li és difícil d’aixecar-se o fins i tot de parlar. Durant la vaga de fam únicament ha ingerit líquids amb glucosa. Segons Francesc Arnau, del despatx d’advocats que porta el cas, exemples dels altres presos demostren que a partir dels setanta dies les conseqüències d’una vaga de fam poden ser irreversibles. Tot i amb això, la Conselleria de Justícia sosté que el pres es manté estable i que la seva salut no perilla.

Gairebé trenta anys de presó en presó

Abans de la condemna del 1986 per atracament a mà armada, Amadeu Casellas ja havia estat a la presó. El 1973 va entrar en un grup anarquista que va començar a atracar bancs el 1976 per aconseguir diners per a les famílies treballadores que feien vaga i recursos per al grup. El 1979 el van agafar i empresonar; quan va sortir, el 1981, continuava pensant igual i va tornar a la lluita armada; un any més tard el van tornar a agafar i empresonar. El 1985 reincidí i un any més tard fou empresonat de bell nou. Des de llavors és a la presó, tot i que ha tingut uns quants permisos en tot aquest temps. L’any 2000, a més, va fer anticossos de sida quan era a la presó i va aprofitar una revisió mèdica per escapar-se. Va trucar a Institucions Penitenciàries per dir que no volia tornar a la presó on s’havia contagiat, però aviat el van tornar a detenir. Més ençà, encara va cometre més delictes, trencaments de condemna, però el 2006 va reincidir i va atracar una entitat bancària de Vic, fet que li va costar quatre anys i mig de presó més.

Enllaços
Bloc de Joan Tardà: ‘Demanem veure l’Amadeu Casellas davant de la gravetat de la situació’.
Carta d’en Francesc Argemí (Franki) en favor d’Amadeu Casellas.
Més informació a VilaWeb Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any