La Unió Europea valora si sanciona Rússia

  • La Xina signa una declaració de suport a Rússia, però sense donar-li suport explícit · Geòrgia acusa Moscou de voler redissenyar Europa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.08.2008 - 13:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Exteriors francès, Bernard Kouchner, ha dit que els caps de la Unió Europea valoren si sancionen Rússia per haver reconegut la independència d’Abkhàsia i Ossètia del Sud, si bé no ha especificat quines mesures s’adoptaran i ha dit que tot dependria de les decisions que es prenguessin a la cimera europea de dilluns. Al seu torn, la Xina i quatre països de l’Àsia Central han signat una declaració de suport a Rússia, sense donar-li un suport explícit.Fa tres dies, abans que Rússia reconegués la independència de les dues repúbliques caucàsiques, Kouchner havia dit que els caps de la Unió Europea no pensaven en sancionar Rússia. Contràriament, avui ha dit que treballava per elaborar un text contundent que reflectís que no accepten la decisió.

Trucada de Sarkozy

El president de torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy, va parlar ahir a la nit per telèfon amb el president rus, Dmitri Medvèdev, i el georgià, Mikhail Saakashvili, per mirar de llimar les tensions entre ambdós països i vetllar perquè apliquin els sis punts de l’alto-el-foc. Però avui Saakashvili ha publicat un article al Financial Times en què acusava Moscou de voler redibuixar el mapa d’Europa, i Medvèdev ha buscat el suport de la Xina a les seves tesis, a la reunió de l’Organització de Cooperació de Xangai.

Saakhasvili respon a l’article d’ahir de Medvèdev dient que Rússia va preparar la seva intervenció militar durant anys amb l’ànim de reconstruir el seu imperi i d’assumir un major control dels subministraments energètics d’Europa.

Xina i Kosovë

Per la seva banda, Medvèdev cerca aliats en el conflicte del Caucas i creu que la Xina en pot ser un. Per això avui, a la reunió de Xangai, hi explicarà la intervenció militar a Geòrgia i el reconeixement de la independència d’Ossètia del Sud i d’Abkhàsia.

Rússia confia de tenir el suport dels antics aliats de l’ex-Unió Soviètica, entre els quals hi ha la Xina, que podria no posicionar-se perquè el país té els seus propis problemes amb territoris que es volen separar.

Medvèdev no té por de les crítiques internacionals. Diu que els qui ara el critiquen van ignorar l’advertiment de Rússia quan va declarar il·legal la independència de Kosovë i que en les relacions internacionals no es pot tenir un reglament per a un i un altre per als altres.

El Regne Unit busca suports a l’Europa de l’est

Ara, mentre Rússia cerca aliats a l’orient, els seus adversaris en cerquen a l’Europa de l’Est. França mateix condemnà, juntament amb el Canad, Alemanya, Itàlia, el Japó, els Estats Units i el Regne Unit, l’acció de Rússia de reconèixer la independència de les regions d’Ossètia del Sud i d’Abkhàsia

El Regne Unit mantingué ahir converses amb Ucraïna per formar una coalició contra Moscou. El secretari d’estat d’Exteriors britànic, David Miliband, viatjà ahir a Ucraïna per a articular una coalició contra el que titllà d’agressió russa a Geòrgia.

El president ucraïnès digué que el seu país tenia molts números per ser atacat també per Rússia, i força analistes ja han manifestat que temien que la república autònoma de Crimea (sota domini ucraïnès, per bé que habitada majoritàriament per ciutadans russos) esdevingués el següent punt calent del conflicte.

El president ucraïnes, Viktor Yushchenko, ha dit que la guerra russo-georgiana havia demostrat la incapacitat de la Unió Europea i de l’ONU per frenar els peus a Moscou, i ha reiterat que el seu país, com Geòrgia, aspira a integrar-se a l’OTAN.

Enllaços
Financial Times: Why I had to recognise Georgia’s breakaway regions (article de Dmitri Medvèdev) | Moscow’s plan is to redraw the map of Europe (article de Mikhail Saakashvili).
Presidència francesa: Communiqué portant sur les entretiens téléphoniques avec m. Medvedev et m. Saakachvili.
BBC: Preguntes i respostes sobre el conflicte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any