Rússia reconeix la independència d’Abkhàsia i d’Ossètia del Sud

  • Medvèdev dóna suport a la independència d'ambdues repúbliques · Fa unes quantes hores Bush l'instava a no fer-ho

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.08.2008 - 13:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president rus, Dimitri Medvèdev (foto), ha dit que Rússia reconeixia formalment la independència d’Abkhàsia i d’Ossètia del Sud respecte de Geòrgia. Medvèdev, doncs, ha refermat la petició de la Duma i del senat rus, que van abonar la petició de reconeixement, feta pels dirigents d’aquelles dues repúbliques. Anit George Bush ha instat Medvèdev a no reconèixer aquesta independència i a respectar la integritat territorial de Geòrgia.Bush ha dit que se sentia profundament preocupat per la petició adreçada pel parlament rus a Medvèdev perquè reconegués els nous estats. Bush ha apel·lat directament a les autoritats russes perquè ‘compleixin els seus compromisos i no reconeguin aquestes regions separatistes.’ Per ell, la integritat territorial georgiana és intocable, com ja havia manifestat la secretària d’estat, Condoleezza Rice. La cancellera alemanya, Angela Merkel, també va expressar-se ahir en el mateix sentit.

Medvèdev, disposat a trencar les relacions amb l’OTAN

El president rus, Dmitri Medvèdev, va dir ahir que estava disposat a assumir qualsevol sanció de l’OTAN, fins i tot a trencar les relacions que hi manté, per poder reconèixer els nous estats. Creu que l’organització transatlàntica aplica una doble moral a Rússia i a Geòrgia i que no té en compte qui va originar el conflicte.

Per dura que sigui aquesta decisió, els vincles amb l’OTAN, va explicar Medvèdev, s’han deteriorat greument des de la invasió georgiana de la capital d’Ossètia del Sud, Tskhinvali. En tot cas, l’OTAN ja va decidir de congelar les relacions amb Rússia la setmana passada.

L’exemple kosovès

Les dues cambres parlamentàries russes van demanar ahir a Medvèdev que reconegués la sobirania d’aquelles dues repúbliques. Els membres de totes dues cambres van interrompre les vacances per debatre la petició que els havien fet els dos governs independentistes la setmana passada.

El president sud-osset, Edvard Kokoity, va invocar el cas kosovès amb l’argument que Rússia té prou autoritat moral per a reconèixer Ossètia del Sud com a estat independent, de la mateixa manera que els Estats Units van reconèixer Kosovë quan el seu parlament ho va demanar (i que Rússia no ha reconegut).

El president del Consell de la Federació Russa, Serguei Mirònov, va començar la sessió amb la frase: ‘Rússia ha respectat durant quinze anys la integritat territorial georgiana. Avui, després de l’agressió de Geòrgia a Ossètia del Sud, les relacions ja no seran mai més les mateixes.’

Enllaços
Russia Today: Medvedev backs independence for Abkhazia and South Ossetia.
RIA Novosti: Russia recognizes Georgia’s breakaway republics.
The White House: President Bush Concerned by Situation in Georgia.
Comitè estatal d’informació i premsa de la República d’Ossètia del Sud: Independence of the Republic of South Ossetia – a guarantee of safety and reliable future of the Ossetian people.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any