Notícies

Dilluns  25.08.2008  06:00

Es mor l'escriptora vigatana Dolors Orriols

Va ser una de les fundadores del Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Men?ame
 

Avui s’ha sabut de la mort, ahir, de l’escriptora vigatana Dolors Orriols als 94 anys. Orriols va interessar-se des de molt jove per l’escriptura i les arts plàstiques i es va caracteritzar per ser, segons l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, una dona valenta: ‘una dona que ha trencat tabús, que ha lluitat per les coses que creia, i que ha treballat infatigablement en la seva ardent passió per l'escriptura’.

Va començar com a contista i a partir dels cinquanta va escriure novel•les com 'Retorn a la vall' (1950), 'Cop de porta' (1980), 'Contradansa' (1982), 'Petjades sota l'aigua' (1984), 'Molts dies i una sola nit' o 'Una altra sonata a Kreutzer' (1985), 'Una por submergida' (1992) i 'El riu i els inconscients'. Aquesta darrera obra, escrita el 1950 però publicada l'any 1990, és un dels documents més esfereïdors de la postguerra al nostre país. També ha publicat la seva autobiografia 'Escampar la boira' (2003).

Gran amant de les arts plàstiques, va entrar en contacte amb els cercles artístics més innovadors de Barcelona i París. El 1960 va participar activament en la creació del primer Museu d'Art Contemporani de Barcelona i en fou la primera sub-directora.

Era sòcia d’honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.