Notícies

Divendres  22.08.2008  06:00

La salut del pres Amadeu Casellas, al cap de 62 dies en vaga de fam, cada vegada més precària

Amadeu Casellas ha passat gairebé trenta anys a la presó i ja en fa vint-i-dos que compleix l'última condemna

Men?ame
 

Després de seixanta-dos dies en vaga de fam el pres Amadeu Casellas es troba en una situació cada vegada més precària. Segons un testimoni que el va visitar el 16 d'agost, ja no es pot aixecar i li costa parlar. Francesc Arnau, advocat del despatx que s'encarrega del cas, ha dit a VilaWeb que Casellas s'acostava cada dia més al punt de no retorn, amb conseqüències irreversibles per a la seva salut; tot i això, encara no han aclarit quan acabarà la seva condemna.

Amadeu Casellas fa vaga de fam per reclamar la llibertat o el tercer grau penitenciari, però Francesc Arnau diu que la suspendria si un càrrec de la Direcció de Serveis Penitenciaris el visités i li aclarís, d'una vegada, quin dia s'acabarà la seva condemna. Explica Arnau que, de fet, Casellas va començar la vaga per aclarir aquesta qüestió. Però resulta que té unes quantes condemnes i cal ser un especialista per a entendre la seva fitxa penitenciària.

La jutgessa Erika López Garcia, del tribunal penal número dos de Manresa va denegar, el 18 de juliol, la petició de limitar la condemna de Casellas a vint anys. Però ara que el recurs ha passat a l'Audiència Provincial de Barcelona, ni tan sols se sap quan els magistrats estudiaran el cas. Segons Francesc Arnau, si passa com amb els altres presos que han fet vaga de fam, les conseqüències per a la salut de Caselles poden ser irreversibles a partir dels setanta dies, aproximadament. La jutgessa va dir a amics i familiars d'Amadeu Casellas que no podia fer res més perquè era 'sotmesa a l'imperi de la llei' però, segons Francesc Arnau, ha passat la responsabilitat a una instància superior, l'Audiència Provincial de Barcelona, per cobrir-se, car els informes del fiscal van contra Caselles i, si s'equivoca, s'estima més de fer-ho contra el pres.

Encara que els jutges no vulguin limitar la condemna d'Amadeu Casellas a vint anys, segurament que podrà sortir en llibertat condicional o se li podrà aplicar el tercer grau penitenciari, tan bon punt s'hagi aclarit l'extensió de la seva condemna. El codi penal preveu de concedir el tercer grau sempre que s'hagin complert les tres quartes parts de la condemna i la conducta del pres sigui favorable. Amadeu Casellas no té expedients de mala conducta des de fa molts anys i, a més a més, té una oferta de feina i un entorn familiar disposat a ajudar-lo a reintegrar-se socialment.

Gairebé trenta anys de presó en presó

Amadeu Casellas compleix condemna des del 1986 per atracament a mà armada, entre més delictes,però mai no ha estat condemnat per haver fet mal a ningú. Però ja havia estat a la presó abans. El 1973 va entrar en un grup anarquista que, per aconseguir diners per a les famílies treballadores que feien vaga i per sufragar-se va començar a atracar bancs el 1976. El 1979 el van agafar i empresonar però, quan va sortir, el 1981, continuava pensant igual i va tornar a la lluita armada. Va tornar a sortir el 1985 i un any més tard el van tornar a empresonar. Així, doncs, des del 1979 tan sols ha passat dos anys fora de la presó.

Durant tot aquest temps Amadeu Casellas ha passat per moltes presons i ha viscut el traspàs del sistema penitenciari del govern espanyol al de Catalunya. Diu que les condicions higièniques i el menjar han millorat, però que tota la resta continua igual, que hi ha maltractaments de moltes menes i que la presó no serveix precisament per reintegrar els presos. Sempre ha lluitat per millorar les condicions de vida dels presos, ha participat en força protestes i vagues de fam i Francesc Arnau considera que això l'ha perjudicat i ha fet més difícil que li fessin informes favorables perquè sortís de la presó. L'advocat Francesc Arnau considera que la situació de Casellas és com la de molts altres presos que no tenen ningú a fora que vetlli pels seus drets.

Enric Borràs Abelló

Men?ame