Fora de Jocs (16): rugbi

  • Durant els Jocs de Pequín, cada dia destaquem un esport no olímpic

VilaWeb
Redacció
23.08.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pedagog i historiador Pierre de Coubertin, més conegut per ser l’inspirador dels Jocs Olímpics moderns, era un apassionat del rugbi. El 1886, el baró de Coubertin va visitar la Rugby School (Anglaterra), el bressol del rugbi, i sis anys més tard va dirigir la primera final del campionat francès entre el Racing CF i l’Stade Français. Inspirant-se en part en la filosofia educativa i esportiva apresa a Rugby va fundar, el 1894, el Comitè Olímpic Internacional (COI), i als segons Jocs moderns de París 1900 va supervisar personalment la introducció del primer esport d’equip al programa olímpic, al costat del futbol.Amb alts i baixos, el rugbi va ser present als jocs de 1900 (París), 1908 (Londres), 1920 (Anvers) i 1924 (París). Però els greus aldarulls entre el públic a la final entre França i els EUA (3-17) d’aquell any van ser un factor determinant per esborrar el rugbi del programa olímpic.

Des d’aleshores, la International Rugby Board (IRB) ha intentat reiteradament tornar a ser esport olímpic, sense èxit, fins i tot amb la modalitat de set jugadors. La no-inclusió és un dels motius pels quals l’IRB va optar per organitzar des de 1987 la Copa del Món de rugbi, cada quatre anys.

Rugbi al país

Tot i que actualment el rugbi és un esport molt popular sobretot a Catalunya Nord i a Andorra (amb l’única federació reconeguda internacionalment, ara mateix a la posició 59 del rànquing oficial de l’IRB), a la resta del país no gaudeix de gaire afició. Amb tot, cal recordar que fa tan sols vuit dècades la situació era ben diferent, almenys al Principat. Gràcies als drets que li reconeixia l’estatut d’autonomia de 1932 en temes esportius, quan al 1934 es va fundar a París la Federació Internacional de Rugbi Amateur, Catalunya hi va figurar com a membre fundadora i de ple dret, al costat d’Alemanya, França, Itàlia, Romania i Txecoslovàquia. Les protestes espanyoles, primer, i la victòria de Francisco Franco a la guerra de 1936-1939, després, van posar fi al reconeixement internacional del rugbi català el 1940. Tot i això, la Federació Catalana de Rugby continua lluitant als tribunals per la readmissió.

Enllaços
Vídeos: Rugby TV.
Especial: Fora de Jocs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any