Geòrgia accepta l’alto-el-foc pactat entre Medvedev i Sarkozy

  • El TPI podria investigar el conflicte a Ossètia del Sud

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
El president georgià ha tingut aquests dies mostres de suport dels seus ciutadans. Avui mateix cent cinquanta mil persones han sortit el carrer per protestar contra l'ofensiva militar russa. Amb aquest suport social, Mijaíl Saakashvili no ha dubtat en anunciar que Geòrgia abandona la Comunitat d'Estats Independents (CEI) assegurant que abandonen definitivament la Unió Soviètica i que 'l'URSS, aquí no hi tornarà mai més'. A més, ha fet una crida a d'altres països que la integren perquè també l'abandonin.

La CEI és formada per Rússia i onze repúbliques més de la desapareguda Unió Soviètica, inclosa Geòrgia, que va signar l'acord d'ingrés el 1993 i el va ratificar un any més tard.

Redacció
12.08.2008 - 19:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president francès, Nicolas Sarkozy, i el president de Geòrgia, Mikhail Saakashvili, han comunicat en una conferència de premsa a Tbilisi que Geòrgia acceptava l’alto-el-foc que Sarkozy havia pactat amb el president de Rússia, Dimitri Medvedev (vídeo). Sarkozy, que ha fet de mediador exercint el càrrec de president de torn de la Unió Europea ha dit que havia tingut una llarga negociació amb Saakashvili durant la qual havien parlat dues vegades amb Medvedev.Segons l’acord, les tropes de tots dos països tornaran a les posicions anteriors al conflicte al Caucas. Entre les condicions del pacte hi ha la renúncia a l’ús de la força i l’obertura de ‘discussions internacionals sobre l’estatus i els modes de seguretat a Abkhàzia i Ossètia del Sud‘, dos territoris pro-russos que es volen separar de Geòrgia. Saakashvili ha destacat però que l’acord reconeix la sobirania de Geòrgia. Altres punts del pla de pau són: garantir l’accés lliure a l’ajuda humanitària i un retorn a les posicions d’abans de l’inici del conflicte per part tant de les forces armades georgianes com les russes.

El pla de pau és fruit del viatge que avui ha fet el president de torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy, a Moscou on ha anunciat que Geòrgia i Rússia havien arribat a un acord per al ‘cessament provisional de les hostilitats’.

Això passava poques hores després de l’anunci rus que aturava l’ofensiva militar. Abans però, tropes de Moscou havien bombardejat Gori, on un periodista holandès i un càmera georgià han mort. Segons l’agència Reuters, l’atac ha provocat cinc morts i diversos ferits, però els militars russos neguen haver atacat la ciutat.

El president rus, Dimitri Medvedev, ha comunicat que aturava l’operació militar a Geòrgia perquè ja havia aconseguit d’assegurar la seguretat per als civils i els soldats que havia desplegat a Ossètia del Sud.

La resposta internacional

Demà es reuniran els ministres d’Afers Exteriors de la Unió Europea amb la voluntat de trobar una sortida al conflicte al Caucas. Avui, ho havia de fer l’OTAN, però finalment no s’ha produït cap trobada d’emergència com s’havia plantejat.

D’altra banda, el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional (TPI) diu que ha començat a rebre informació sobre la situació al Caucas i que podria investigar-la. I és que el govern rus, ha acusat el president de Geòrgia d’haver comès crims que haurien de ser investigats per aquest organisme.

Mentrestant, diferents organismes internacionals alerten de la greu situació que pateix la població civil. En aquest sentit, l’ACNUR alerta que almenys cent mil persones han abandonat llurs llars pel conflicte, la majoria d’Ossètia del Sud i de la ciutat georgiana de Gori.

Enllaços
BBC: Russia ‘ends Georgia operation’ .
Russia Today: Medvedev and Sarkozy devise peace plan.
Georgia Today: Six point plan of principles in purpose to settle the conflict.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any