El govern català podrà convocar consultes populars sense topar amb cap impediment

  • El conseller de Governació, Jordi Ausàs, preveu que la llei de consultes populars entrarà en vigor l'any vinent

VilaWeb
Redacció
07.08.2008 - 16:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller català de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha dit que la futura llei de consultes populars permetria al govern de convocar consultes sense témer que el govern espanyol les recorri al Tribunal Constitucional, com ha passat amb la consulta del govern basc, per bé que n’hauria de tenir el vist-i-plau per convocar-les. Preveu que el parlament la debatrà l’any vinent i que serà ‘escrupolosa amb l’estatut i amb el marc constitucional’.Ha assegurat, en una entrevista amb l’ACN, que el govern faria la llei per a utilitzar-la. Ja està pràcticament redactada i després de les vacances la durà al consell tècnic perquè pugui passar al consell de govern el més aviat possible.

‘L’estatut dóna una competència molt àmplia a la Generalitat pel que fa a consultes populars. Hem de treure el màxim de suc i esprémer l’estatut al màxim i això és el que volem fer amb marcs legals competents i escrupolosos amb l’estatut i el marc constitucional’, ha dit.

Segons l’article 122 de l’estaut, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de consultes populars per via referèndum: ‘correspon a la Generalitat la competència exclusiva per a l’establiment del règim jurídic, les modalitats, el

procediment, l’acompliment i la convocatòria per la mateixa Generalitat o pels ens locals, en l’àmbit de llurs competències, d’enquestes, audiències públiques, fòrums de participació; i qualsevol altre instrument de consulta popular, salvant el que disposa l’article 149.1.32 de la constitució.’

Consells del Cercle d’Estudis Sobiranistes

El Cercle d’Estudis Sobiranistes (CES) ha estat una de les entitats que més ha reflexionat sobre la necessitat que Catalunya es doti d’una llei de consultes populars i el gener d’enguany va publicar l’estudi ‘Bases per a la Llei de Consultes Populars per via de Referèndum’ (pdf), en què expressava el seu punt de vista sobre com hauria s’hauria de redactar per evitar cap recurs d’inconstitucionalitat.

Enllaços
Estatut de Catalunya: Article 122.
YouTube: Llei Consultes populars – La Nit al Dia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any