Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  07.08.2008  06:00

El mecanisme d'Antikythera, l'ordinador analògic de la Grècia antiga

Vegeu un documental en vídeo de la revista Nature sobre aquest enigmàtic aparell

Men?ame
 

En aquest breu documental de la revista científica Nature podeu aprendre què és i per a què servia el mecanisme d'Antikythera, un fabulós aparell datat entre l'any 140 aC i l'any 100 aC. Els investigadors creuen que era capaç de calcular tota mena de cicles del sistema solar, com la situació dels planetes coneguts a la Grècia antiga, de predir els eclipsis solars, i que fins i tot incloïa un calendari que avisava quan arribava l'any dels Jocs Olímpics.

Des que es va descobrir el 1901 en un vaixell enfonsat a la vora de l'illa grega d'Antikythera, el mecanisme sempre ha cridat l'atenció a científics i historiadors. D'un bon principi es pensava que es tractava d'alguna mena de calendari i això ja el convertia en un objecte sorprenent, perquè era l'únic aparell conegut amb engranatges anterior al segle XVI. Però un projecte d'investigació recent, amb tècniques de fotografia tridimensional amb raig X, ha permès de descobrir que es tracta d'un aparell molt més complex que no es pensava, que fins i tot es descriu sovint com el primer ordinador analògic.

Els investigadors han aconseguit de trobar inscripcions que eren amagades i de fer un model en tres dimensions de l'aparell que s'havia passat dos mil anys sota l'aigua. Es tracta d'un mecanisme extraordinari, compendi dels coneixements astronòmics de l'època, que segons els investigadors segurament es va fabricar a Siracusa, una colònia grega a l'illa de Sicília on tot just mig segle abans havia viscut Arquímides.