En vaga de fam per a reclamar el tercer grau penitenciari

  • Amadeu Casellas porta gairebé trenta anys empresonat

VilaWeb
Redacció
06.08.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anarquista Amadeu Casellas és, segurament, el presoner més veterà del país. Va ingressar a presó per primera vegada el 1979, per robar a sucursals bancàries amb intimidació, i avui encara hi és. El 23 de juny va començar una nova vaga de fam com a protesta per la seva situació penitenciària, perquè, segons el codi penal, les penes no poden superar els vint anys de presó i ell en porta gairebé trenta. Diu que continuarà la vaga fins aconseguir el tercer grau o una rebaixa de la condemna.El codi penal preveu que es pugui concedir el tercer grau penitenciari sempre que s’hagin complert les tres quartes parts de la condemna i es mostri una conducta favorable. Amadeu Casellas explica que compleix aquests requisits i que, a més a més, té una oferta de treball i un entorn familiar disposat a ajudar-lo en la seva reintegració social. Les autoritats penitenciàries, però, no li han rebaixat la pena ni li han donat el tercer grau apel·lant que Casellas ha trencat la condemna unes quantes vegades i s’ha fugat.

Amadeu Casellas, que ha perdut vint-i-tres quilos, també vol denunciar, com ha fet en altres ocasions, les males condicions en què viuen els presos catalans i l’actuació de les juntes de tractament i dels equips mèdics de Quatre Camins.

És per això que s’ha començat una campanya de solidaritat que anima a escriure cartes a Casellas i a pressionar les autoritats penitenciàries a través d’escrits i concentracions.

En aquesta entrevista, feta el 2001 pel diari El 9 Nou, Casellas afirma, rotund, que ‘les presons són fàbriques de psicòpates i delinqüents’, i en aquesta altra, feta el 2004 per La Vanguardia, Casellas explica com es viu a la presó, després d’haver passat per la majoria de les del país, i denuncia actuacions del funcionariat penitenciari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any