La Xina confirma que censurarà l’accés a internet als periodistes que cobriran els Jocs Olímpics

  • El COI investigarà les denúncies fetes per periodistes acreditats

VilaWeb
Redacció
30.07.2008 - 11:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pequín ha confirmat que els més de 20.000 periodistes que cobriran els Jocs no podran accedir a totes les webs que desitgin, per bé que el comitè organitzador havia promès que tindrien la mateixa llibertat que en Olimpíades anteriors. El ministeri d’Afers Exteriors ha dit que no podrien accedir a les del moviment espiritual Falun Gong, i hi ha periodistes que denuncien que tampoc poden veure la d’Amnistia Internacional o la de BBC-Xina.El cap de premsa del Comitè Olímpic Internacional (COI), Kevan Gosper, va dir ahir que investigaria la veracitat de les denúncies fetes per periodistes que ja s’hi havien desplaçat sobre la censura que les autoritats apliquen a Internet. Però avui les pròpies autoritats xineses ja ho han confirmat.

Tot amb tot, el ministre de Premsa i Publicacions, Liu Binjie, considera que les Olimpíades han fet que els periodistes estrangers puguin gaudir d’un marge notable de llibertat, que diu que es perllongarà més enllà dels Jocs.

Crit d’alerta d’Amnistia

Amnistia Internacional va denunciar dilluns l’empitjorament de la situació dels drets humans a la Xina respecte de l’abril passat. En un informe titulat ‘Compte enrere per als Jocs – promeses trencades’ (pdf), parlava de la censura a mitjans de comunicació, de la persecució d’activistes pro drets humans i de detencions sense judicis.

Tot i que Pequín es va comprometre a fer respectar els drets humans amb motiu dels Jocs Olímpics, Amnistia ja feia públiques les seves sospites que no permetria la llibertat de premsa completa mentre duressin els Jocs i constatava que ja es veien casos de pressió a publicacions, de control d’internet i d’assetjament a periodistes estrangers documentats.

Enllaços
BBC News: Web curbs for Olympic journalists.
Xinhua: China’s openness to foreign media would remain after Games.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any