Castells: ‘No veiem com es pot fer un bon finançament amb aquestes bases’

  • Els governs català i espanyol constaten el desacord sobre el finançament en una reunió que s'acaba sense cap avenç · El conseller diu que la proposta de Solbes és decebedora i Ocaña sosté que compleix l'estatut

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.07.2008 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La primera reunió bilateral entre la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol per a negociar el finançament ha durat tan sols una hora i mitja i s’ha acabat talment ha començat: amb les posicions totalment allunyades i sense que hi hagi cap avenç. El conseller Antoni Castells ha reiterat que la proposta de Solbes era decebedora, insuficient i preocupant i que incomplia l’estatut, però el secretari d’estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, sosté que el compleix escrupolosament.L’estatut fixa el 9 d’agost com a data límit perquè es concreti el nou finançament, però Madrid no ho preveu: els partits catalans i la societat civil fan pinya per aconseguir un bon model en els terminis establerts.

Castells ha explicat, després de la reunió, que el govern havia reiterat la seva posició de rebuig del pla Solbes. ‘La proposta mereix una valoració crítica; no pot ser positiva, pel seu caràcter genèric i inconcret. No veiem com amb aquests criteris es pot formular el finançament que es desprèn de l’estatut ni com es pot fer un bon model de finançament’, ha dit el conseller.

Les seves paraules contrastes amb les del secretari d’estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, que ha dit que el document presentat al govern respectava l’estatut tant pel que fa als continguts com als terminis.

No als pressupostos

D’una altra bandaa, CiU, ERC i ICV faran saber entre avui i dimecres al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que no donaran suport als pressupostos de l’estat. Al matí Zapatero s’ha reunit amb Josep Antoni Duran i Lleida i a la tarda ho farà amb el diputat d’ICV, Joan Herrera. Amb Joan Ridao no ho farà fins dimecres. Tots tres li traslladaran el malestar per la proposta de finançament, que avui debaten en la comissió mixta el govern català i l’espanyol.

A la trobada amb el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha deixat molt clar a Zapatero que ‘com a qüestió bàsica’ per negociar el seu vot als pressupostos generals de l’Estat és que hi hagi un nou sistema de finançament autonòmic. També ha convidat als diputats del PSC a no donar suport als pressupostos ‘per coherència’ amb la postura que defensa el govern. Duran ha acusat els dos governs, espanyol i català, de ‘no fer els deures’ ja que el dia 9 d’agost no hi haurà acord bàsic.

Enllaços
Proposta de model de finançament autonòmic del ministre Pedro Solbes.
VilaWeb TV: Rebuig unitari del govern i CiU al pla Solbes l Entrevista amb Elisenda Paluzie: ‘Ens trobem al punt del col·lapse’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any