Noves fotografies fan créixer els dubtes sobre el cas Vilaró

  • L'ajuntament reprèn la política d'opacitat qüestionada per la Comissió de Seguretat del consistori

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

DOS DETALLS MÉS PER A ACLARIR

-A quines imatges es referia el senyor Joaquim Belenguer, comissari dels mossos, quan diu que va redactar l'informe de la policia després de visionar les imatges de diverses càmeres de la plaça Espanya si la regidora Assumpta Escarp diu que les càmeres de trànsit de la Plaça Espanya no enregistren?

-Com és que un mateix metge redacta dos informes mèdics diferents sobre la situació de Xavier Vilaró, signats el mateix dia (divendres 5 de juliol) però amb data de consulta diferent i tanmateix coincidents en l'hora i el minut? (Un és datat el dia 30 de juny a les 8.52 i l'altre és datat el 5 de juliol, també a les 8.52). Ambdós informes assenyalen que es tracta d'un 'accident casual' i no d'un 'accident de treball', com afirma la regidora Escarp.

Redacció
25.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A mesura que passen els dies apareixen noves fotos que podrien ajudar a clarificar els fets esdevinguts la nit del 29 de juny a la plaça d’Espanya. Però l’ajuntament es nega a fer cap comentari sobre els nous documents gràfics impedint així el contrast de les dades, malgrat la seva importància per a fixar què va passar realment. El consistori no vol ni negar ni afirmar res respecte a les imatges i es limita a reiterar la versió de Vilaró.Avui VilaWeb publica noves fotografies d’aquella nit (vegeu-ne la versió sencera: 1, 2 i 3) on es veu el personatge que l’ajuntament es nega a dir si és o no Xavier Vilaró enfilat sense aparent dificultat al monument del centre de la plaça a les 2.32 de la matinada. Fonts dels mossos d’esquadra han afirmat a VilaWeb que estaven ‘convençuts’ que la persona de la fotografia és el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Cal destacar que en les fotografies no s’hi aprecia cap tipus de taca, senyal o marca de ferida al braç o a la camisa, que és blanca. Totes les fotografies són fetes entre les 2.31 i les 2.32, cinquanta minuts després del moment en el qual Vilaró afirma haver rebut l’impacte i quan segons la cronologia que estableixen les seves declaracions ja hauria de ser a casa. Cal recordar que la comissió de Seguretat de l’ajuntament va aprovar la setmana passada una declaració lamentant ‘la manca d’informació i de transparència del govern municipal’ sobre aquests fets, declaració aprovada amb els vots de les cinc formacions polítiques del consistori, inclòs el PSC.

D’una ‘celebració força cívica’ als pitjors ‘actes vandàlics’

La seqüència dels fets és complicada. El dia després de la victòria de la selecció espanyola a l’Eurocopa de futbol, l’Ajuntament de Barcelona afirma en aquest comunicat que ‘milers de persones celebren el triomf de la selecció espanyola’ i que ‘la celebració es va produir sense incidents, encara que cal lamentar algunes destrosses del mobiliari urbà al voltant de la plaça d’Espanya’. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va considerar ‘la celebració a la ciutat del triomf de la selecció espanyola a l’Eurocopa com a correcta i força cívica’. Això passa dilluns dia 30 de juny.

En canvi, dijous 17 de juliol el PSC suma els seus vots als de l’oposició en una declaració de la Comissió de Seguretat i Mobilitat per a ‘condemnar els greus incidents que van tenir lloc arran la celebració del resultat de la selecció espanyola de futbol a l’Eurocopa, amb actes vandàlics, la presència de banderes i simbologia feixista i inconstitucional, l’atac i bloqueig de serveis públics (bombers, equips de neteja…) amb el resultat dels costos més importants que han tingut lloc a la ciutat amb motiu d’una celebració esportiva, així com l’accident del qual va ser víctima l’Intendent Major de la Guàrdia Urbana de Barcelona’. En la mateixa declaració, votada a favor per les cinc forces polítiques presents al consistori es reconeix i lamenta ‘la manca d’informació i de transparència del govern municipal respecte als incidents que s’han produït’. El valor dels danys que l’ajuntament acaba estimant és de 190.000 euros -la xifra de danys més gran causada a la ciutat per una celebració esportiva.

Cinc dies ocultant informació greu

Aquell mateix dilluns, segons la declaració que Xavier Vilaró fa als mossos diumenge dia 6, el cap de la Guàrdia Urbana es desperta ‘a les sis’ amb la idea inicial d’anar a treballar. Diu que nota dolors, que avisa dient que arribaria més tard i se’n va a l’Hospital del Mar. El resultat és que ha de ser operat, se li extirpa la melsa i ha de passar diversos dies a l’UCI amb respiració assistida i pronòstic greu. Abandona l’hospital el dia 16, disset dies després de la seva entrada. Segons el propi Vilaró, quan va a l’hospital no pensa en el cop de pilota de goma que ell diu que va rebre, sinó que pensa que ‘es tracta d’un còlic nefrític’ i que ‘amb una injecció de calmant podria treballar’. Un teletip de l’agència EFE recollit per La Vanguardia i publicat el dia 13 diu que l’informe de l’hospital ‘detalla altres lesions i cops a diferents parts del cos’.

Malgrat la importància evident dels fets l’Ajuntament de Barcelona opta per no fer pública la situació del cap de la policia municipal. Ni a l’opinió pública ni als grups de l’oposició. Divendres ho fa saber a través d’aquest comunicat a la web i quan ja la situació de Vilaró corria de boca en boca. Precisament els primers rumors sobre l’accident que circulen, i així ho replega VilaWeb, afirmen que Vilaró podria haver rebut l’impacte d’una pilota de goma. El consistori no aclareix per què ha callat durant cinc dies una notícia tan important. La Generalitat afirma, per boca de Joaquim Nadal, exercint de portaveu en la conferència de premsa del dia 8, que no havia estat informada del cas i que per això no havia dit res fins aleshores. Però l’ajuntament nega la versió de la Generalitat i, a través de la regidora Assumpta Escarp, diu que va informar el Departament d’Interior el mateix dilluns que Vilaró va ingressar a l’hospital. Així ho van recollir algunes informacions publicades el dia 9.

De felicitar els mossos a acusar-los de disparar contra la porta d’un hotel

La confusió sobre els fets creix encara més quan s’intenta explicar l’incident en el qual queda ferit Xavier Vilaró. El cap de la Guàrdia Urbana, que ja va tenir un nomenament força polèmic l’any 2004, afirma en la seva declaració que va ser colpejat per una pilota de goma. Aquella nit, els principals aldarulls van tenir lloc a la plaça Espanya -amb incidents també a la plaça Artós i la Rambla. La descripció de la càrrega dels mossos contra els manifestants, feta en base al minuciós i exhaustiu informe oficial de la mateixa policia, deixa poc espai al dubte respecte al desenvolupament de la càrrega i fa molt difícil encabir-hi el relat de Vilaró en la cronologia dels fets.

Segons la seva versió relatada als mossos poc després de la 1.40 de la matinada era als voltants de la porta de l’Hotel Plaza quan va sentir ‘un fort cop al braç i al costat esquerre, amb una sensació com si una bola se li hagués introduït uns tres centímetres dins el cos’. En una entrevista amb Xavier Vilaró publicada al diari El País el cap de la policia municipal afirma encara amb més precisió que ‘a la 1.40 vaig tornar a la plaça Espanya, que era el punt més conflictiu. Els mossos estaven carregant i hi havia gent destrossant-ho tot. Em vaig quedar a l’Hotel Plaza i va ser quan vaig rebre l’impacte de la pilota de goma’. Quan li pregunten d’on venia la pilota Vilaró diu que el va sorprendre la trajectòria de la pilota ‘en direcció a l’Hotel Plaza i amb gent a la porta’. Assumpta Escarp ha explicat que el cap de la urbana es trobava sol i que per això ningú no havia pogut confirmar que es tractés d’una pilota de goma fins que ell mateix no ho va dir. Els mossos han repetit també que no tenien cap constància de la pilota ni han trobat cap testimoni que ho certifiqui. Ningú no va veure res d’aquell episodi concret i l’única ‘prova’ és la declaració del propi Vilaró.

Fa uns dies, però, VilaWeb ja va publicar una seqüència fotogràfica que qüestionava clarament la seva versió sobre què passava a la plaça Espanya en el moment que diu que hi va entrar. No s’hi veuren mossos carregant ni gent provocant destrosses enlloc. Al contrari, la plaça ja és pràcticament buida.

Per si encara fos poc, aquesta declaració contrasta, a més, amb la seva actuació d’aquella mateixa nit. Segons l’informe de mossos, Vilaró va parlar amb Miguel Hermida i telefònicament amb Joaquim Belenguer, tots dos responsables de l’actuació de la policia catalana. L’informe diu que ‘al parterre de la gespa que envolta el monument, el cap de l’ABM es troba amb el cap [Vilaró] i el sotscap de la guàrdia urbana sense uniformar (de paisà), als quals se’ls demana que no iniciïn [la neteja de la plaça] fins que es filmi i que l’equip està en camí. Manifesten que no hi ha problema i donen les gràcies i feliciten per la intervenció que ha portat a la normalitat la plaça’. ¿Com s’explica que Vilaró feliciti els mossos malgrat haver rebut una pilota de goma i sobretot si diu que els ha vist disparar contra clients d’un hotel? Ell diu que espera comentar-ho més endavant, però el cop d’una pilota de goma a distància curta fa molt mal i no sembla que la felicitació, per a la qual no hi ha cap necessitat, entri en la lògica del moment.

(La imatge número 1 ha estat cedida pel setmanari La Directa)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any