Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  27.07.2008  06:00

Els diaris oficials de la Generalitat republicana, a internet

L'accés gratuït respon al mandat de la nova llei del DOGC

Men?ame
 

En compliment de la nova llei del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que garanteix l'accés universal i gratuït dels diaris oficials de l'època republicana i l'exili, el govern ha publicat a internet els 2.033 números del DOGC publicats entre el 1931 i el 1939 i els tres emesos durant l'exili. S'hi pot consultar, per exemple, el decret de restabliment de la Generalitat, el 1931, o bé l'Estatut d'Autonomia de 1932.

Els documents donen informació sobre la guerra del 36: la situació del govern en el moment del cop d'estat militar, de com hi va fer front i com va gestionar el conflicte. D'aquest període, s'hi poden trobar decrets com ara el de la creació de les milícies ciutadanes de Catalunya, el de creació del Departament de Defensa i de l'Exèrcit de Catalunya o el decret de creació de la targeta de racionament familiar. L'últim número d'aquest període es va publicar el 25 de gener de 1939, un dia abans de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes franquistes.

A l'exili, a França, es van publicar tres números, el juny de 1956 i els mesos de maig i agost de 1977. Als dos últims diaris s'hi poden veure les negociacions de Tarradellas i el govern espanyol per al restabliment de la Generalitat de Catalunya.

El DOGC es va publicar per primera vegada el 3 de maig de 1931, però aleshores ho feia amb el nom de Butlletí de la Generalitat de Catalunya. Fou a partir del 26 d'agost de 1936 que passà a anomenar-se com en l'actualitat.