Les vendes de discos cauen un 38% però s’escolta i es produeix més música que mai

  • Aquest dilluns s'ha presentat l'Anuari de la Música i l'Espectacle als Països Catalans

VilaWeb
Redacció
22.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de la meitat dels catalans escolta música cada dia, el 80% ho fa de manera habitual i els festivals i concerts tenen més públic que mai. Així es desprèn de l’Anuari 2008 de la Música i l’Espectacle als Països Catalans, que es presentà ahir. Per contra, es calcula que les vendes de discos cauen un 38% de mitjana cada any i els segells discogràfics independents catalans perden un 10% de la facturació a causa de les descàrregues per internet.Paral·lelament, el mercat de la música digital, ja sigui a través del mòbil o internet, augmentà un 24%, però no és suficient per compensar el descens de les vendes de discos: ‘Si la situació no es regula, les companyies discogràfiques desapareixeran d’aquí a dos anys’, digué el president de l’Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics de Catalunya (APECAT), Fèlix Buget, en referència a les descàrregues gratuïtes per internet.

Consum de música en català

Segons l’informe, més de mig milió de persones consumeix habitualment música en català, l’audiència de música en aquesta llengua als concerts arriba al 21,6% i la producció de discos en català s’ha incrementat un 10%, amb un nou rècord de 525 treballs produïts en català el 2007.

L’Anuari també constata que els quioscs s’han convertit en un dels nous canals de distribució, arribant a vendre un milió de discos en català durant el 2007. ‘El disc de la Marató‘, distribuït amb els principals diaris catalans, va arribar a les 127.000 vendes; Lluís Llach va col·locar 77.000 còpies del triple disc de comiat en directe ‘Verges 2007’, 65.000 de les quals juntament amb La Vanguardia. El Periódico va fer el mateix amb l’obra completa de Joan Manuel Serrat i l’Avui amb les col·leccions ‘La Nova Cançó 1965-198’ i ‘El Rock Català 1980-1994’. A més a més, Enderrock a encartar els nous discos de Mazoni (‘Si els dits fossin xilòfons’) i de Lax’n’busto (‘Relax’).

Tanmateix, hi va haver quatre àlbums que també van superar les quinze mil còpies: ‘Benvinguts al Club’, del Club Súper 3, i els últims discos d’Els Pets, Antònia Font i Lax’n’busto.

L’Anuari és produït pel Grup Enderrock i l’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), que fa sis anys que recullen les tendències de la música del nostre país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any