Montilla: ‘Amb més autogovern i un millor finançament se superarà abans la crisi econòmica’

  • Proposa congelar els sous dels alts càrrecs

VilaWeb
Redacció
16.07.2008 - 13:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, José Montilla, es mostra convençut que ‘amb més autogovern, més competències i un millor finançament se superarà abans la crisi econòmica’. El cap de l’executiu ha fet aquesta afirmació en l’últim ple de la temporada del Parlament on ha comparegut a petició pròpia per explicar les mesures per pal·liar la crisi. José Montilla ha reconegut que ‘vivim una crisi evident’ que, a més, ‘encara pot empitjorar’.El president ha afirmat que ningú ha de convèncer Catalunya que l’autogovern ‘va bé’ al país. ‘I quan les coses van bé per a Catalunya també li van bé a altres’, ha ressaltat. En aquest sentit, Montilla ha destacat que ‘aquesta realitat força indiscutible és la que hauria d’afegir un argument més a la nostra reclamació de desplegament de l’Estatut’.

La crisi ‘pot empitjorar’

Tot i la situació econòmica, el president ha volgut llençar un missatge de ‘seguretat i tranquil·litat’ a ciutadans i empresaris dient que ‘amb més autogovern, més competències i un millor finançament, superarem aquesta situació i el país en sortirà enfortit’.

Per Montilla, és important promoure un canvi de model productiu, que fins ara s’ha basat en un ‘ús intensiu de la mà d’obra poc qualificada’. Cal, segons el president, apostar per noves fórmules de valor afegit i anar cap a la internacionalització de les empreses i l’increment de la recerca i el desenvolupament.

Ha dit, també, que la Generalitat ‘donarà exemple’ reduint un 25% la despesa en determinades partides i assumirà ‘mesures de contenció’ en el creixement de les plantilles, excepte en el cas dels àmbits més necessitats. També ha dit que proposarà la congelació dels sous dels alts càrrecs.

Crítiques de l’oposició

Pel que fa a l’oposició, Artur Mas diu que l’executiu ‘no ha fet els deures’. El president de CiU l’acusa de no ser ‘capaç de transmetre credibilitat i confiança’ ni de tenir un ‘itinerari clar’ davant de la situació de crisi econòmica. I ha afegit que que CiU estava ‘en disposició d’ajudar’ en terrenys com ‘liderar la política econòmica a Madrid’, fer pactes nacionals com el d’infraestructures o la recerca, acordar el finançament amb un ‘front comú dins de Catalunya’.

Enllaços
Web del Parlament de Catalunya per seguir el ple en directe
Fragments de la intervenció del president de la Generalitat (mp3): Montilla1, Montilla2
Fragment de la intervenció d’Artur Mas (mp3): Mas

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any