L’Ajuntament insisteix que Vilaró va rebre l’impacte d’una pilota de goma dels mossos

  • Informacions recollides per VilaWeb desmenteixen aquesta versió · El cap de la guàrdia urbana ha ratificat avui la versió davant dels mossos · CiU, ERC, el PP i la FAVB reclamen un aclariment dels fets

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.07.2008 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cap de la guàrdia urbana de Barcelona, Xavier Vilaró, no va rebre l’impacte de cap pilota de goma dels mossos, la nit de la final de l’Eurocopa, impacte a què Vilaró mateix i l’Ajuntament de Barcelona atribuïen l’hospitalització i la pèrdua de la melsa. Avui a migdia la regidora de seguretat, Assumpta Escarp, ha comparegut d’urgència per reiterar (mp3) la versió anterior dels fets, per dir que disposaven de testimonis que podien explicar les converses de Vilaró aquella nit i per anunciar que presentaria una querella.Sobre els fets, Escarp va dir: ‘Hi ha més d’una persona, no solament dels comandaments de la guàrdia urbana, no solament el conductor del senyor Vilaró o la seva família, sinó el coordinador del 061 aquella nit a la plaça d’Espanya, que està disposat a declarar i a dir, on sigui i on calgui, les vegades i les hores que va parlar amb el senyor Vilaró. El Departament d’Interior diu avui que els comandaments dels mossos van parlar personalment amb el senyor Vilaró a la plaça d’Espanya.’

Però tots els partits de l’oposició i la FAVB exigeixen una investigació dels fets.

El grup municipal de CiU ha demanat al batlle, Jordi Hereu, que comparegui per donar explicacions del cas. El portaveu del grup, Joaquim Forn, vol transparència, perquè troba punts foscos en les explicacions donades fins ara pel consistori, i diu que pensen demanar als responsables de la guàrdia urbana que assumeixin responsabilitats. Igualment s’ha expressat la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona. En aquest comunicat (pdf) la FAVB diu: ‘Exigim una compareixença urgent de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, per a donar compte de tots els fets relacionats amb el denominat cas Vilaró. Demanem que s’obri una investigació duta a terme per tercers neutrals i que es depurin les responsabilitats personals, i sobretot polítiques, a què aquest afer pugui donar lloc.’

El PP diu que va demanar informació sobre el cas a una agència de detectius, segons el cap del grup municipal, Alberto Fernández Díaz. ‘Vam tenir una primera informació, que de moment declino comentar’, va afegir. Tot amb tot, els populars demanen a l’Ajuntament que faci immediatament una investigació per a verificar la versió del cap de la guàrdia urbana.

També Esquerra demana explicacions a l’Ajuntament. En unes declaracions a Europa Press, el regidor republicà, Ricard Martínez, va lamentar l’opacitat que envoltava el cas aquests últims dies i féu observar que fins ara no s’havia explicat tot allò que havia passat.

Quant als mossos d’esquadra, diuen que no poden investigar el cas perquè no hi tenen accés, i repeteixen que el dispositiu policíac de la celebració del triomf de la selecció espanyola va ser ‘correcte’.

La cronologia dels fets

Però tot sembla indicar que Vilaró ni tan sols no era a la plaça d’Espanya quan els mossos van escometre els manifestants que celebraven el triomf de l’equip espanyol, i que les ferides que el van obligar a anar a l’hospital foren el resultat d’una baralla quan era en un local que fonts diverses anomenen un prostíbul.

Segons fonts consultades per VilaWeb, Vilaró ni tan sols era a Barcelona i, la coordinació de la policia per a respondre als greus incidents d’aquella nit, la va fer per telèfon. El telèfon li ha estat intervingut. El govern bipartit de l’Ajuntament ha defensat aquests dies amb insistència la primera versió dels fets (la de l’impacte d’una pilota de goma) i fins i tot ha explicat el trajecte a peu per la ciutat que el cap de la guàrdia urbana devia fer aquella nit.

Els fets són del diumenge 29 de juny. A les 8.45 va començar la final de l’Eurocopa, disputada per Espanya i Alemanya, i va acabar al voltant de quarts d’onze. Poc després, van començar els incidents dels seguidors espanyols, que van ser especialment violents a la plaça d’Espanya.

A la 1.35 de la matinada hi va fer cap una unitat dels mossos d’esquadra que va disparar pilotes de goma contra la gent que s’hi havia concentrat. Segons la versió acceptada fins ara, el cap de la guàrdia urbana, vestit de civil, era al carrer de Tarragona, quan va començar la càrrega, i va rebre l’impacte d’una pilota de goma. Poques hores després ingressà a l’Hospital del Mar en estat crític, i hi ha romàs fins aquest cap de setmana.

No va ser, tanmateix, fins el divendres dia 4, cinc dies després, que l’Ajuntament de Barcelona va explicar oficialment l’incident, amb aquesta nota, en què parlava de cops, però no de cap pilota de goma. Unes quantes hores abans, la notícia que el cap de la guàrdia urbana havia estat hospitalitzat dilluns mateix, havia començat a circular amb insistència. I tot seguit van començar les protestes perquè l’Ajuntament no havia informat, durant cinc dies, d’un cas tan greu. Els partits de l’oposició van reclamar que s’aclarís què havia passat i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona va fer pública aquesta nota reprovant l’opacitat del govern municipal.

Els mossos d’esquadra van admetre que sabien des de dilluns que Vilaró havia estat hospitalitzat, però que n’ignoraven les raons, tot i haver sentit rumors de la pilota de goma. Aquests dies, i en més d’una ocasió, els responsables dels mossos han dit que no tenien constància de la presència de Vilaró a la plaça d’Espanya, per més que algunes fonts també asseguraven que Vilaró i el cap de l’operatiu dels mossos havien parlat per telèfon. Per part del govern, el conseller Quim Nadal, en l’habitual conferència de premsa del dimarts, va dir simplement que el govern no havia rebut cap notificació de l’Ajuntament sobre l’hospitalització del cap de la guàrdia urbana.

La versió de l’Ajuntament

L’endemà, dimecres, 9 de juliol, deu dies després dels incidents, la regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, va comparèixer en una conferència de premsa (vegeu-ne la nota oficial i el vídeo) per dir que Xavier Vilaró mateix havia confirmat des de l’hospital que les ferides rebudes havien estat causades per una pilota de goma dels mossos. La regidora va assumir la responsabilitat pel silenci de cinc dies, tan criticat; silenci que va justificar dient que s’havien volgut ‘allunyar de l’especulació’ i que havien mirat de mantenir la màxima discreció per respecte a l’afectat i a la família.

Divendres, dotze dies després dels incidents, la regidora es va reunir per primera vegada amb els grups de l’oposició per confirmar-los la versió dels fets exposada al públic, bo i reiterant que l’Ajuntament l’havia contrastada amb el cap de la guàrdia urbana. Escarp va situar Xavier Vilaró a l’alçada de l’Hotel Plaza, en el moment de rebre l’impacte de la pilota, i va dir que anava sol i vestit de civil. El dia abans l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, havia arribat a dir que era un ‘insult’ la insinuació que el cap de la guàrdia urbana hagués celebrat el títol de la selecció espanyola en lloc de prestar el servei que li corresponia.

Dubtes importants

Aquesta insinuació era una de les moltes que havia circulat per les redaccions de diaris i pels cercles polítics per a explicar un cas cada vegada més embolicat i amb interrogants molt grossos sobre la taula. Algun d’aquests interrogants venia de lluny: què hi feia el cap de la guàrdia urbana de civil i sol, enmig dels incidents? L’Ajuntament hi va respondre repetidament dient que era habitual que el cap de l’operatiu policíac supervisés l’escenari d’una actuació. Però no és normal que ho faci sol. Vilaró, a més, sap perfectament com actuen els mossos, i el senyal que es disposaven a entrar disparant a la plaça va ser molt clar. Per quina raó es va quedar, sol i de civil, en la trajectòria de tir?

A sobre, com una sola pilota de goma podia haver fet tant de mal? De primer, va ser la melsa, després van aparèixer lesions en un braç i finalment una greu complicació de pulmó: tot plegat, més que no pas l’impacte d’una bola, dibuixava una pallissa. Però una pallissa de qui? Hom insinuava si no devia haver estat reconegut per algun dels grups d’extrema dreta presents a la plaça, però aquesta suposició sembla mancada de fonament, car hauria cridat l’atenció en una plaça ocupada per milers de persones.

Ara, divendres, mentre la regidora Escarp informava els grups de l’oposició, la situació va fer un tomb inesperat i va començar a prendre cos amb força la hipòtesi que tot era una mentida, engiponada no se sap per qui per a tapar una possible pallissa, molt greu, al cap de la guàrdia urbana, no pas infligida a la plaça d’Espanya, sinó en un altre lloc. I que la càrrega havia servit per justificar unes lesions de difícil explicació. De cap a cap del dia, enmig de moltíssims rumors, van anar configurant-se dues grans hipòtesis que tiraven a terra el castell de cartes bastit amb la càrrega dels mossos. Primera: les ferides de Vilaró foren tractades en un centre mèdic dilluns, abans de la 1.35 de la matinada, moment de la càrrega dels mossos d’esquadra. Segona, i contra allò que afirmava el consistori: Vilaró no havia estat físicament a la plaça d’Espanya, ni potser tan solament a Barcelona, fet que es podria considerar molt greu, perquè era evident que, si guanyava la selecció espanyola de futbol, la ciutat bulliria de dificultats, des del trànsit als incidents dels grups violents.

Avui a la tarda Xavier Vilaró ha declarat davant els mossos d’esquadra a l’Hospital del Mar de Barcelona. En la declaració, prevista en principi per a demà, Vilaró ha ratificat, com a part perjudicada, la versió de l’Ajuntament de Barcelona sobre els incidents de la nit del 29 de juny, desencadenats durant la celebració de l’Eurocopa guanyada per la selecció espanyola. Vilaró ha demanat al seu advocat que presentés una querella contra els mitjans de comunicació que neguen la seva versió.

Enllaços
MP3: Assumpta Escarp reitera que Vilaró va rebre l’impacte d’una pilota de goma l Alberto Fernández Díaz diu que el PP va contractar una agència de detectius.
Nota i vídeo de CiU sobre les últimes informacions relatives al cas Vilaró.
Comunicat de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (pdf) en relació amb el cas Vilaró.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any