El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona va mentir sobre els incidents de la Plaça Espanya

  • Les ferides de Xavier Vilaró no provenen d'una pilota de goma · L'Ajuntament es reafirma en la versió de la pilota de goma · Els mossos no poden investigar el cas perquè no hi tenen accés

VilaWeb
Redacció
13.07.2008 - 01:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La polèmica sobre els incidents la nit de la final de l’Eurocopa, en els quals va resultar ferit de gravetat el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona Xavier Vilaró ha donat un tomb radical. Xavier Vilaró no va rebre l’impacte de cap pilota de goma dels Mossos, impacte que el propi Vilaró i l’Ajuntament de Barcelona apuntaven com a causa de la seva hospitalització i de la pèrdua de la melsa. L’Ajuntament, aquest matí, s’ha reafirmat en la versió anterior dels fets.Per la seva banda, els mossos d’esquadra afirmen que no poden investigar el cas perquè no hi tenen accés i han insistit a dir que el dispositiu policial que es va muntar durant la celebració del triomf de la selecció espanyola va ser ‘correcte’.

Tot apunta a que Vilaró ni tan sols era a la Plaça Espanya quan els Mossos van carregar contra els manifestants que celebraven el triomf de l’equip espanyol i a que les ferides múltiples que el van obligar a anar a l’hospital haurien estat causades en una baralla quan era en un local que fonts diverses defineixen com a prostíbul.

Segons fonts consultades per VilaWeb Vilaró ni tan sols era a Barcelona i la seva participació en la coordinació policial davant els incidents greus d’aquella nit la va fer per telèfon. El telèfon li ha estat intervingut. El govern bipartit de l’Ajuntament ha defensat aquests dies de manera insistent la primera versió dels fets (la de l’impacte d’una pilota de goma) i fins i tot ha explicat el trajecte a peu per la ciutat que el cap de la Guàrdia Urbana hauria fet, pressumptament, aquella nit.

Els fets van passar diumenge 29 de juny. A les 8’45 va començar la final de l’Eurocopa que enfrontava Espanya i Alemanya. El partit va acabar al voltant de quarts d’onze i poc després van començar els incidents amb seguidors espanyols que van ser especialment violents a la Plaça Espanya.

Fins allà s’hi va desplaçar una unitat dels Mossos d’Esquadra que va carregar amb pilotes de goma contra la gent concentrada a la 1.35 de la matinada. Segons la versió acceptada fins ara el cap de la Guàrdia Urbana, de paisà, es trobava al carrer Tarragona quan va començar la càrrega i va rebre l’impacte d’una pilota de goma. Hores després ingressava a l’Hospital del Mar en estat crític, on s’hi va estar fins aquest mateix cap de setmana.

No va ser, tanmateix, fins divendres dia quatre, cinc dies després que l’Ajuntament de Barcelona va informar de forma oficial de l’incident. Ho va fer a través d’aquesta nota en la qual parlava de colps però no esmentava cap pilota de goma. Des d’unes hores abans la notícia de l’hospitalització des de dilluns del cap de la Guàrdia Urbana havia començat a circular amb insistència. I immediatament van començar les protestes per la manca d’informació per part de l’Ajuntament durant cinc dies, atesa la gravetat dels fets. Els partits de l’oposició van reclamar que s’aclarís què havia passat i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona va fer pública aquesta nota en la qual reprovava l’opacitat del govern municipal.

Els Mossos d’Esquadra van reconèixer que sabien des de dilluns que Vilaró havia estat hospitalitzat però afirmaven ignorar-ne les raons, malgrat que havien escoltat rumors sobre la pilota de goma. En diverses ocasions aquests dies els responsables dels Mossos han dit que ells no tenien cap constància de la presència de Vilaró a la Plaça Espanya tot i que algunes fonts afirmaven també que Vilaró i el cap de l’operatiu dels Mossos havien parlat per telèfon. Pel que fa al Govern el conseller Quim Nadal en l’habitual conferència de premsa dels dimarts va dir simplement que el govern no havia rebut cap notificació de l’Ajuntament sobre l’hospitalització del cap de la Guàrdia Urbana.

La versió de l’Ajuntament

Dimecres nou, un dia després i deu dies ja després dels incidents, la regidora de Seguretat Assumpta Escarp va comparèixer en conferència de premsa (vegeu-ne ací la nota oficial i el vídeo de la mateixa) i va dir que el mateix Xavier Vilaró havia confirmat des de l’hospital que les ferides que tenia eren a causa de l’impacte d’una pilota de goma dels Mossos. La regidora va assumir la responsabilitat pel criticat silenci de cinc dies que va justificar afirmant que s’havia volgut “allunyar de l’especulació” i que s’havia intentat mantenir la màxima discrecció per respecte a l’afectat i la seva família.

Dos dies després, i dotze dies després dels incidents, la mateixa regidora es va reunir per primer vegada amb els grups de l’oposició per a confirmar-los la versió dels fets exposada al públic, de nou tot afirmant que l’Ajuntament l’havia contrastat amb el cap de la Guàrdia Urbana. Escarp va situar Xavier Vilaró a l’alçada de l’Hotel Plaza en el moment de rebre l’impacte de la pilota i va dir que anava sol i vestit de paisà. El dia abans l’alcalde de Barcelona Jordi Hereu havia arribat a dir que era un “insult” la insinuació que el cap de la Guàrdia Urbana no estava de servei sinó celebrant el títol aconseguit per la selecció espanyola.

Dubtes importants

Aquesta insinuació era una de les moltes que havia circulat per les redaccions de diaris i en cercles polítics per a explicar un cas cada vegada més embolicat i amb interrogants molt grans sobre la taula. Algun d’aquest interrogant venia de lluny: què feia el cap de la Guàrdia Urbana de paisà i sol enmig dels incidents? L’Ajuntament va respondre de forma repetida aquesta pregunta dient que és habitual que el cap de l’operatiu policial supervisi l’escenari d’una actuació. Però no és normal que ho faci sol. Vilaró, a més, coneix perfectament com actuen els Mossos i la senyal de que anaven a entrar disparant a la plaça va ser molt clara. Per quina raó s’hauria quedat, sol i de paisà, en la trajectòria de tir?

I després hi havia el fet que una sola pilota de goma hagués fet tan mal. Primer es va parlar de la melsa, després van aparèixer problemes en un braç i finalment una greu complicació de pulmó, un retrat que més que l’impacte d’una bola remetia a una pallissa. Però una pallissa de qui? Hom insinuava que podia haver estat reconegut per algun dels grups d’extrema dreta presents a la plaça però aquesta hipòtesi no semblava tenir fonament ja que hauria cridat l’atenció en una plaça ocupada per milers de persones.

Però divendres, mentre la regidora Escarp informava als grups de l’oposició, la situació va fer un gir inesperat i va començar a prendre cos amb força la hipòtesi que tot fos una mentida, creada no sé sap ben bé per qui per a tapar una possible pallissa, molt gran, al cap de la Guàrdia Urbana, que no hauria tingut lloc a la Plaça Espanya sinó en un altre lloc. Així s’hauria usat la càrrega per a justificar unes lesions de difícil explicació. Tot al llarg del dia, enmig de moltíssims rumors, anaven emergint dues grans tesis que desmuntarien el castell de cartes creat amb la càrrega dels mossos. La primera afirmava que les ferides de Vilaró havien estat tractades en un centre mèdic abans de la 1.35 de la matinada de dilluns, moment de la càrrega dels Mossos d’Esquadra. I La segona que, contra el que afirmava el consistori, Vilaró no havia estat físicament a la Plaça Espanya i fins i tot es començava a dubtar que estigués a Barcelona, fet que es podria considerar molt greu ja que era evident que si guanyava la selecció espanyola de futbol la ciutat tindria problemes de tota classe, des del trànsit a incidents amb grups violents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any