Cues per aconseguir un iPhone

  • Alguns compradors esperaven des de les sis del matí

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’ha posat a la venda a l’estat espanyol l’iPhone. A l’estat francès i a Andorra, ja s’hi ven des del novembre passat en la versió original, i el 17 s’hi vendrà la nova versió 3G. En principi, l’aparell, el ven en exclusiva Movistar al sud i Orange al nord; però és previsible que, d’ací a poques setmanes, hom trobi la manera de desprotegir-lo per poder-se’n servir amb qualsevol companyia, igual com va passar amb la primera versió. A les botigues, ja hi havia cues quatre hores abans que obrissin.A les sis del matí ja hi havia compradors esperant que les botigues de Movistar obrissin. Els establiments catalans però, sembla que no tindran prou aparells per a tothom. A això hi cal sumar que hi ha botigues de Telefònica que no en tenen cap, ni tan sols el de mostra i això ha provocat la indignació dels qui feien cua, car els donaven un número per repartir els terminals quan comencessin a arribar.

Què és l’iPhone

Us oferim avui un resum de les característiques d’aquest mòbil revolucionari i un catàleg de les webs més interessants per a saber-ne més.

La principal diferència del nou iPhone 3G, el primer que es ven legalment a l’estat espanyol, respecte del predecessor és la incorporació de la xarxa 3G i, per tant, de més velocitat. L’iPhone és un telèfon completament tàctil concebut molt especialment per a navegar per internet. De fet, permet de navegar-hi amb la mateixa qualitat i aparença visual d’un ordinador. A diferència de la majoria de telèfons mòbils, l’iPhone reconeix el codi html complet i totes les funcions de les webs, amb la sola excepció, important, del format flash. Per a navegar, la versió anterior de l’iPhone era lenta, cosa que se soluciona amb la versió 3G, amb una velocitat de descàrrega de pàgines comparable a la d’una connexió ADSL.

Igual que en la primera versió de l’aparell, hi ha dos models d’iPhone, segons la capacitat de memòria: una versió de 8 GB i una altra de 16 GB. El disseny és molt semblant al de la primera versió, però més arrodonit; a més, el model de 16 GB s’ofereix en dos colors: blanc o negre. De l’anvers és idèntic al de la versió primera, amb una enorme pantalla tàctil que ocupa la major part de l’aparell i amb un sol botó, per a tornar en qualsevol moment a la pantalla inicial de l’aparell.

La versió nova de l’iPhone incorpora la localització via GPS i la vincula a Google Maps. En la primera versió de l’iPhone, ja hi havia Google Maps i una aproximació al posicionament, que s’aconseguia triangulant les antenes emissores. Ara el nou model 3G incorpora el GPS regular, de manera que afina molt més la posició de l’usuari. L’iPhone 3G, igual que la versió precedent, permet la navegació a través de wi-fi; però també la desconnexió del 3G i, per tant, la llibertat de servir-se’n a discreció. La raó d’aquest comportament podria ser que el 3G consumeix molta més bateria que no el wi-fi, per exemple.

Els aspectes negatius del nou aparell són la poca qualitat de la càmera fotogràfica i la manca de vídeo.

Quant a preus, Movistar anuncia una complicada tarifa, per a particulars o per a empreses, que va de zero euros a 359 i que depèn molt del compromís de consum (veu i dades) que en faci l’usuari, però també del model elegit; també exigeix una permanència contractual d’un mínim de dos anys per lliurar l’aparell.

Movistar espera que la majoria dels usuaris particulars optin per una tarifa de dades de 15 euros el mes, unida a una tarifa mínima de veu de 20 euros. És a dir, 35 euros el mes, en total. En aquestes condicions el model 8Gb costa 129 euros als clients de la companyia; però als qui canviïn de companyia o que passin de targeta a contracte, els en costa 149.

En canvi, per a qui opti per una tarifa de 55 euros el mes, el preu de l’aparell baixa a 39 i 49 euros respectivament. I perquè l’aparell surti de franc cal subscriure la tarifa de consum més cara: 84 euros el mes.

Les tarifes de dades no són tarifes planes, ans permeten de connectar-se a la xarxa i de descarregar-ne, pel cap alt, 200 MB (per 15 euros el mes) o descarregar-ne 1 GB (per 25 el mes).

Més de 200.000 interessats han demanat informació a Movistar per a poder comprar el nou iPhone 3G, segons Telefónica. L’iPhone, en principi, solament es podrà comprar a l’estat espanyol, en les 1.500 botigues que Telefónica hi té obertes.

Encara que no se n’hi poguessin vendre legalment, d’aparells iPhone n’hi havia prou a a l’estat espanyol, i no és aventurat de creure que, passat l’estiu, pot ser relativament fàcil d’aconseguir un iPhone 3G verge; és a dir un aparell no lligat a Movistar, al sud, o a Orange al nord, que es podrà usar amb qualsevol companyia. De fet a l’estat francès Orange ofereix la possibilitat d’adquirir l’aparell sense contracte d’ús, però a un preu molt superior. Apple i les companyies telefòniques han endurit els requisits per a comprar l’aparell i ara, per exemple, no serà possible de comprar un aparell verge en una Apple Store dels Estats Units o del Regne Unit i després modificar-lo per fer-lo servir amb qualsevol companyia. Tot i amb això, ningú no dubta que es trobarà la manera de salvar aquestes exigències, gràcies a la important comunitat de ‘furoners’ (‘hackers’) que hi ha al voltant de l’iPhone.

Per a saber-ne més, de l’iPhone, us recomanem aquestes adreces:

-Visita guiada de l’iPhone (en espanyol i francès).

-Informació en català sobre l’iPhone: Fòrums d’Apple en català, Bloc d’Apple en català iPhone en català (Blogspot), Viquipèdia.

-Blocs sobre l’iPhone en unes altres llengües: Esfera iPhone, ModMyFon, iPhone hacks, Top iPhone News, iPhone news.

-Un bon simulador a la web: TestiPhone.com.

-Si sou desenvolupadors: DevCenter.

-Els ‘furoners’ de l’iPhone són a iPhone-devTeam.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any