‘Amb el govern del PSOE el dèficit fiscal s’ha disparat’

  • El dèficit de Catalunya el 2005 fou de 16.735 milions d'euros, segons l'informe encarregat pel govern

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat ha enviat al ministeri d’Hisenda espanyol les dades de l’informe (pdf) que ha preparat la comissió de tretze experts a petició del conseller Antoni Castells, i que demostra que el dèficit de Catalunya entre el 2002 i el 2005 fou de 13.800 milions d’euros anuals de mitjana, el 9% del PIB. L’economista Ramon Tremosa, que ha participat en la redacció de l’informe, sospita que el 2006 el dèficit fou molt superior, segons que ha explicat a VilaWeb.Tremosa fa observar que l’any en què es dispara el dèficit és el 2005, el primer any amb el PSOE al govern espanyol, quan el dèficit, que el 2004 havia estat del 8,5% del PIB, ateny, el 2005, el 9,8%. Aquest grup d’experts havia d’incloure l’any 2006 a l’informe, però Tremosa diu que no ho han pogut fer perquè no han tingut les dades de despesa que els havia de fer arribar el govern espanyol. Tot amb tot, sospita que el dèficit va ser encara més elevat. ‘Amb el govern del PSOE el dèficit s’ha disparat. El PSOE és un mal negoci’, diu Tremosa.

El conseller Antoni Castells va qualificar ahir d’excessiu aquest dèficit, i el va trametre al ministre d’Economia espanyol, Pedro Solbes. El govern vol que l’executiu espanyol disposi d’aquestes dades abans de publicar dimarts les balances fiscals, com va prometre Zapatero.

El flux monetari

Els experts han fet servir dos mètodes per a calcular les balances: el del flux monetari i el del flux del benefici. Segons el càlcul basat en el flux monetari, que relaciona la despesa pública amb el territori on es es fa, el dèficit és de 13.832 milions d’euros de mitjana anual durant el període 2002-2005. Això significa que, del total dels ingressos que els catalans van aportar a l’estat espanyol, el 32,8% no va tornar a Catalunya.

Segons l’altre càlcul, del flux del benefici, que relaciona la despesa pública amb una comunitat autònoma, independentment del lloc on es presti el servei públic, el dèficit fiscal és de 10.206 milions d’euros, un 6,6% del PIB. Segons aquest sistema de càlcul, el 24,5% dels ingressos que el catalans van aportar a l’estat, no va tornar a Catalunya. En aquest còmput la despesa dels ministeris espanyols es distribueix entre totes les comunitats autònomes, amb la idea que el sector públic beneficia igualment els ciutadans de tots els territoris de l’estat.

Les dades d’aquest informe constaten l’augment progressiu del dèficit, com ja demostraven estudis anteriors, fos quin fos el mètode de càlcul que empressin, com el de la Fundació Josep Irla i el del BBVA.

El dèficit a les Illes i al País Valencià

El País Valencià i les Illes també es troben en una situació de dèficit fiscal. Així ho indica l’estudi de la Fundació Irla, segons el qual el dèficit per persona/any de les Illes és de 3.893 euros (un 16,9% del PIB) i el del País Valencià, de 454 (2,3% del PIB).

Enllaços
PDF: Resultats de les balances fiscals de Catalunya amb l’estat entre el 2002 i el 2005.
VilaWeb TV: Entrevista amb Elisenda Paluzie: ‘Ens trobem al punt del col·lapse’.
Estudi Fundació Irla: Balances fiscals (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any