Educació diu que ‘en principi’ no recorrerà la sentència del TSJC

  • Admet que en la interlocutòria hi ha 'petites contradiccions' · ERC demana que s'acceleri l'aprovació de la nova llei d'educació · CiU reclama al govern que presenti un recurs de súplica i es pregunta on són les 'línies vermelles' dels republicans · Algunes escoles ja aplicaran la tercera hora aquest setembre

VilaWeb
Redacció
05.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El departament d’Educació diu que ‘en principi’ no recorrerà la interlocutòria d’ahir del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena que es programi la tercera hora d’espanyol a primària el curs vinent. Segons Educació, aquesta resolució no es contradiu amb l’ordre publicada fa un mes al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que endarreria un any l’aplicació de la tercera hora.L’ajornament tenia per objectiu guanyar temps per a poder aprovar la nova llei d’educació, que estableixi que són els centres els qui tenen autonomia per a decidir si apliquen la tercera hora d’espanyol a què obliga el decret del ministeri d’Educació espanyol. El president català, José Montilla, va dir ja va dir fa un mes que la nova llei blindaria les competències de la Generalitat en educació i que, per tant, el decret no s’hauria d’aplicar obligatòriament.

Tot i que el departament d’Educació considera que la resolució no contradiu cap dels seu plantejaments, tal com diu en aquest comunicat, admet que inclou ‘petites contradiccions’ i no descarta presentar recursos contra punts concrets perquè quedi clar que les escoles no estan obligades a aplicar la tercera hora d’espanyol a partir d’aquest mes de setembre. Miquel Iceta, que es troba al congrés del PSOE a Madrid, va dir ahir que ‘si cal’ el govern no descarta recórrer algun punt de la interlocutòria per a refermar el model d’immersió lingüística.

Les línies vermelles d’Esquerra

Esquerra considera, igual que el departament d’Educació, que la interlocutòria valida els plans del govern i que, per tant, no cal que sigui recorreguda. Tot amb tot, ahir ja va demanar ha demanat que s’acceleri l’aprovació de la llei d’educació per a ‘blindar’ el model lingüístic.

CiU, en canvi, reclama al govern que presenti un recurs de súplica i es pregunta on són les ‘línies vermelles‘ dels republicans, ja que ERC havia establert com a condició per a seguir al govern la defensa del sistema d’immersió lingüística.

La interlocutòria

La interlocutòria, que respon a un recurs presentat per Conviviencia Cívica Catalana, diu que durant el curs vinent totes les escoles han de tenir el projecte lingüístic d’aplicació de la tercera hora programat i aprovat pel departament d’Educació, però sense especificar el moment exacte de la seva entrada en funcionament. Aquest projecte estableix que els estudiants han de cursar en el global de la primària (6 cursos) un total 655 hores d’espanyol (actualment se’n cursen 420). Educació ha reiterat que en cas que abans del juny del 2009 s’aprovi la nova llei d’educació, els centres podran escollir si apliquen o no, i de quina manera, la tercera hora d’espanyol.

Educació entén, doncs, que les escoles encara tenen temps fins al juny del 2009 per a presentar el seu projecte lingüístic; tot i això, admet que, segons la resolució, qualsevol estudiant que iniciï la primària el curs vinent en una escola en la qual s’acabi aplicant la tercera hora d’espanyol, sigui aquest setembre o el vinent, haurà d’haver cursat les 655 hores d’espanyol quan acabi la primària, és a dir, el juny del 2014.

Aquest setembre

Educació ja ha rebut els projectes d’immersió lingüística i d’aplicació de la tercera hora d’unes quantes escoles, però encara no n’ha aprovat cap. Segons el departament, és ‘molt probable’ que durant aquest estiu se’n aprovin alguns i que, per tant, hi hagi escoles que ja comencin a aplicar la tercera hora d’espanyol aquest setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any