A judici per no haver-se presentat a una mesa electoral

  • Marc Belzunces, designat vocal d'una mesa de les eleccions espanyoles de març, invoca l'objecció de consciència

VilaWeb
Redacció
04.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La legislació no té en compte l’objecció de consciència electoral, però el geòleg Marc Belzunces la va invocar quan el van designar vocal d’una mesa, en ocasió de les últimes eleccions espanyoles, i no s’hi va presentar. Per aquest fet, ahir va haver d’anar al Tribunal de Justícia de Catalunya, acusat de delicte electoral. ‘No vull col·laborar en les eleccions espanyoles perquè sóc independentista’, va dir Belzunces a VilaWeb.’El secretari que m’ha atès, m’ha llegit els drets, entre els quals hi ha el de no declarar. M’hi he emparat i he lliurat aquest document.’ Belzunces es refereix a un text, publicat al seu bloc, en què exposa els motius pels quals no es va presentar a la mesa electoral. En tot cas, ahir no va declarar perquè, ‘tant si ho feia com si no, hauria anat a judici’.

Sense precedents

‘M’han dit que no tenien cap precedent d’aquesta mena. És a dir que, si més no, a Barcelona no hi ha hagut cap cas d’objecció de consciència electoral’, explica Belzunces, que s’adona prou que la defensa d’aquest cas és difícil ‘perquè és un deure cívic que tenen tots els ciutadans’.

Ara, un dels seus arguments és que ell no s’ha desentès mai de la societat, ben a l’inrevés (‘de fet, he desenvolupat una àmplia tasca social’, diu); que la qüestió és, simplement, de consciència. ‘És una argumentació important, però és difícil que pugui guanyar’, admet.

Objecció de consciència electoral

‘Jo entenc que és un dret civil; i si la llei no reconeix l’objecció de consciència en aquests casos, cal maldar perquè el reconegui.’ Per Belzunces, la cosa és clara: ‘No em poden demanar que col·labori en l’organització de les eleccions espanyoles. Respecto la gent que ho fa, però seria una contradicció en la meva consciència, com a independentista que sóc.’

Campanya econòmica

La condemna per delicte electoral és penada amb dues multes. L’una va de 180 euros a 1.800, i l’altra pot ser substituïda per una activitat social. ‘En principi, no acceptaré cap activitat social’ ha dit.

Per ajudar Belzunces a pagar la multa i les despeses judicials s’ha obert una campanya per a recollir diners, que s’ingressaran en un número de compte.

Enllaços
Bloc de Marc Belzunces a MÉSVilaWeb: De l’holocè estant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any