Notícies

Dijous  03.07.2008  06:00

Betancourt: 'Em pensava que era una altre circ de les FARC'

Us oferim un vídeo amb les primeres declaracions de l'alliberada, en les quals relata el moment de l'alliberament

Men?ame
 

L'ex-candidata a la presidència de Colòmbia Ingrid Betancourt ja és a Bogotà, on s'ha retrobat amb els seus fills, després d'haver estat alliberada anit per l'exèrcit colombià. Betancourt, retinguda per les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) des de feia sis anys, ha estat rescatada en una operació anomenada Jaque, en la qual militars colombians s'han infiltrat a les guerrilles. Betancourt relata l'alliberament en aquest vídeo.

Els soldats s'han fet passar per guerrillers i militants humanitaris. D'aquesta manera han pogut ensarronar el comandant Montoya de les FARC, ara detingut, i s'han pogut emportar els ostatges. En l'operació, portada a terme en un campament de les FARC al sud del país, també s'han alliberat tres ciutadans americans i onze militars colombians sense que s'hagi disparat cap tret. Fonts de l'exèrcit han dit que ningú havia quedat ferit en l'operació.

Betancourt, que ara té 46 anys, ha dit que la pau a Colòmbia només podia arribar si les FARC alliberaven tots els ostatges, i ha agraït l'acció al govern colombià i a l'exèrcit, tot i que la seva família sempre havia rebutjat que fos rescatada en una operació militar. També ha donat gràcies a Déu.

L'ex-candidata presidencial, que també té la nacionalitat francesa fruit d'un casament amb un diplomàtic francès, ha donat les gràcies a França i al president Sarkozy, que en els últims temps s'havia marcat com una prioritat aconseguir l'alliberament de l'ostatge. És previst que en les pròximes hores viatgi a París per agrair personalment les gestions fetes pel president Sarkozy. També ha agraït a la comunitat internacional el suport rebut, i l'esforç fet pel president veneçolà Hugo Chávez i el d'Equador, Rafael Correa. Diferents governs, entre els quals el nord-americà, han felicitat l'executiu d'Álvaro Uribe pel rescat.

Amb l'alliberament de Betancourt, les FARC perden l'ostatge més preuat i una eina de negociació poderosa. La política dels guerrillers, que encara tenen segrestades 40 persones, és d'intercanviar presoners per rebels empresonats pel govern.