Incidències a les quatre centrals nuclears del país

  • La més important afecta Ascó I

VilaWeb
Redacció
01.07.2008 - 08:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una anomalia tècnica va impedir ahir que la central nuclear d’Ascó I es connectés a la xarxa elèctrica com era previst. En va ser la causa una vàlvula que dissabte no es tancà degudament durant una prova del sistema de represa de l’activitat. Ara l’incident s’ha de classificar segons l’Escala Internacional d’Incidents Nuclears. Però no ha estat un incident aïllat, perquè a les altres tres nuclears del país també n’hi ha hagut.En el cas d’Ascó I, la vàlvula fou canviada, i ara, segons el portaveu de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, Eugeni Vives, es fa el dictamen de l’anomalia.

La central va parar el 10 de juny i ahir havia de connectar-se a la xarxa després de la prova de dissabte. I va parar per exigència del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) després d’una fuita de partícules radioactives, feta pública a l’abril. Llavors els responsables d’Ascó I van admetre possibles deficiències, que, en el cas de corroborar-se, es notificarien al CSN i es corregirien.

Però la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) lamenta que en menys de dos mesos hi hagi hagut sis incidències notificables a Ascó I i II, i a Vandellòs II.

Tres incidències més

I és que Ascó I no és pas l’única central de Catalunya amb anomalies. A Ascó II es va observar una variació de la potència tèrmica, perquè una turbina d’aigua de l’alimentació principal s’havia aturat i encara no se sap per què. El cas és que ara la central funciona al 70%.

A més, a Vandellòs II el circuit d’oli que alimenta una bomba d’un circuit primari s’ha rebentat i ha activat els sistemes de detecció d’incendis sense motiu. Aquesta anomalia no ha pas impedit que la central mantingués la potència habitual.

Aquest matí Cofrents ha registrat el segon incident en menys d’una setmana. Si bé dijous hi va haver una aturada no programada, avui hi ha hagut una variació de potència no prevista superior al 20% de la potència tèrmica autoritzada. L’incident ha tingut lloc aquest matí, quan s’ha registrat una baixada de potència.

Totes tres fallades es classifiquen de grau zero de l’Escala Internacional d’Incidències Nuclears.

Enllaços
Notícia anterior a VilaWeb: Ascó I farà una revisió exhaustiva de la planta

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any