Robert Mugabe és investit president de Zimbabwe

  • La comunitat internacional refusa els resultats i qualifica els comicis de 'farsa'

VilaWeb
Redacció
29.06.2008 - 16:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Zimbabwe, Robert Mugabe, ha pres possessió per a un nou mandat de cinc anys al capdavant del país, després d’obtenir el 85,51% dels vots en la segona tanda de les eleccions presidencials de divendres en què era l’únic candidat. Segons la comissió electoral del país, l’índex de participació s’ha situat al 42,37%, una resposta similar a la de la primera tanda, el 29 de març. Les irregularitats i intimidacions durant la jornada electoral han motivat que la comunitat internacional no accepti el resultat.Reaccions

L’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, premi Nobel de la Pau, ha demanat a la comunitat internacional que intervingui a Zimbabwe, fins i tot per la força si és necessari. Tutu, en una entrevista amb la BBC, ha animat els caps de la Unió Africana que es reuniran demà a Egipte que declarin il·legítim el règim de Mugabe i també ha felicitat el vot unànime al consell de seguretat de l’ONU.

El consell de seguretat de l’ONU ha dit que no existien les condicions necessàries per celebrar unes eleccions lliures i justes i que prepararia sancions contra el govern africà. L’oposició, però, retreu a les Nacions Unides que no hagi declarat les eleccions il·legítimes i en responsabilitza el govern de Sudàfrica.

Els països del G-8 han dit que s’hauria de respectar la voluntat que el poble de Zimbabwe va expressar a la primera tanda dels comicis, en què el partit de Tsvangirai, MDC, va guanyar amb el 47,9% dels vots.

Tanmateix, els dirigents polítics veïns de Zimbabwe han destacat la possible ineficàcia de les sancions que vol aplicar la comunitat internacional. ‘La història ens ha ensenyat que les sancions no funcionen, perquè els caps s’aferren més al poder quan se senten perseguits’, ha dit el ministre d’Exteriors de Kènia, Moses Wetangula, qui ha afegit: ‘El més important és que el poble de Zimbabwe i els seus caps s’asseguin i parlin entre ells, en comptes de parlar sobre ells’.

De la mateixa manera pensa en ministre d’Estat per a Afers Africans de Líbia, Alí Treiki, que ha posat d’exemple la coalició formada al seu país sota la mediació de la Unió Africana i que va posar fi a un període de violència electoral.

L’organització Human Rights Watch (HRW) ha demanat als estats reunits en la cimera de la Unió Africana que imposin sancions al president de Zimbabwe.’La Unió Africana pot ajudar a acabar amb la violència a Zimbabwe si pren les mesures més severes possibles contra el govern de Mugabe’, ha dit Georgette Gagnon, directora de HRW per a Àfrica.

Sancions unilaterals dels EUA

El president dels EUA, George W. Bush, ha ordenat que es prepari un paquet de sancions unilaterals contra el govern de Mugabe, segons que ha anunciat ell mateix. Bush ha qualificat de ‘farsa’ la segona tanda de les eleccions presidencials, que es van fer ahir.

Únic candidat

Al març es va fer una primera tanda electoral a Zimbabwe, que va guanyar el cap de l’oposició Morgan Tsvangirai; aquest, però, va renunciar a participar en els comicis de divendres, als quals només s’hi presentava Mugabe. Des que va anunciar la retirada, Tsvangirai roman refugiat a l’ambaixada holandesa.

La comunitat internacional considera aquestes eleccions una farsa, perquè els votants es troben a la mercè de les forces del règim. Fa vint-i-vuit anys que el país va assolir la independència i des d’aleshores ha estat governat per Robert Mugabe.

Enllaços
VilaWeb: Eleccions a Zimbabwe amb la renúncia de l’oposició (27-6-08).
BBC News: Defiant Mugabe seals sixth term.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any