L’ajuntament de Barcelona restituirà les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc

  • Ho farà al seu emplaçament original, en comptes de fer-ho en un lateral com volien PSC i ICV

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.06.2008 - 16:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de l’ajuntament de Barcelona ha decidit que restituirà les quatre columnes jòniques que Josep Puig i Cadafalch va erigir a Montjuïc el 1919 representant les quatre barres i que la dictadura de Primo de Rivera va fer enderrocar el 1928. Ho farà al seu emplaçament originari, al passeig de Maria Cristina després de la font màgica, en comptes de fer-ho en un lateral, com volia el govern. La Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans fa anys que en reclamava la restitució.El grup municipal d’ERC ho ha proposat avui al ple municipal (àudio), essent aprovat per tots els grups. Les columnes, de vint metres d’alt i dos de diàmetre, seran visibles frontalment des de sota l’escalinata de Montjuïc. El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha dit que era content pel consens que s’havia aconseguit, per bé que el primer tinent d’alcalde, Carles Martí, ha reconegut que el canvi d’ubicació és degut a la petició que havia fet ERC al bipartit.

L’entitat promotora havia criticat que si les columnes es restituïen en un lateral de la font, ‘quedarien sense visibilitat, amagant el seu significat de monument a les quatre barres de la nació catalana, raó per la qual el dictador Primo de Rivera les va fer enderrocar.’

La petició comptava també amb el suport de la junta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; el president de l’Ateneu Barcelonès, Oriol Bohigas; el president del Ciemen, Aureli Argemí, i el director de la revista Sàpiens, Jordi Creus, entre d’altres.

Enllaços
La Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans: Campanya de restitució de les quatre columnes | Vídeo informatiu.
Àudio: Declaracions de Jordi Portabella, cap del grup municipal d’ERC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any