El Correllengua comença a Sant Miquel de Cuixà per commemorar el mil·lenari de l’abat Oliba

  • L'escriptora Isabel-Clara Simó ha escrit el manifest d'enguany

VilaWeb
Redacció
28.06.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’abadia de Sant Miquel de Cuixà (Conflent) acull la flama del Correllengua 2008, que arrenca així el recorregut pel país. Coincidint amb la commemoració del mil·lenari de l’abat Oliba, fundador del monestir de Montserrat i abat de Cuixà, s’ha fet una caminada des de Codalet fins al monestir de Sant Miquel, on s’ha encès una llàntia nova. Després dels parlaments del prior del Rosselló, el pare Daniel Codina, i del president de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), Pep Ribas, s’ha encès la flama del Canigó.A la tarda s’ha fet una ofrena floral al castell de Rià, on va néixer Guifré el Pilós, hi hagut una conferència a càrrec de l’historiador Enric Balaguer i, finalment, s’ha llegit el manifest del Correllengua d’enguany, elaborat per l’escriptora Isabel-Clara Simó.

Les finalitats del dotzè Correllengua són les d’aconseguir el ple reconeixement de la unitat de la llengua catalana, que aquesta esdevingui l’única oficial i fomentar la fidelitat lingüística.

La CAL insisteix en els ‘fonaments històrics, científics i jurídics que avalen la unitat de la llengua’ i alerta del ‘secessionisme institucional dels sectors blavers del País Valencià.’ Pel què fa a la normalització lingüística, l’entitat diu que el nou ‘marc estatutari es mostra, per enèsima vegada, absolutament insuficient’ per tal d’assolir aquesta finalitat i és per això que volen que el Correllengua serveixi per exigir a les administracions que reconeguin l’oficialitat del català a tot el territori i a la Unió Europea.

Una altra de les fites de la CAL és fomentar uns hàbits de fidelitat lingüística ‘que permetin superar la baixa autoestima i la submissió pròpia dels parlants de llengües minoritzades’ i amb aquesta finalitat desenvolupa tallers sociolingüístics.

L’onze de setembre el Correllengua passarà per Barcelona, coincidint amb la Diada del Principat, i el nou d’octubre, Diada del País Valencià, la flama arribarà a València. El dotzè Correllengua clourà el 8 de novembre a Perpinyà.

Enllaços
Correllengua 2008.
Més informació a VilaWeb Catalunya Nord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any