Òmnium qüestiona que el Constitucional espanyol tingui legitimitat per retallar l’estatut

  • Convoca l'acte 'Junts per Catalunya', dimecres al Teatre Nacional, que preveu que serà multitudinari

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2008 - 13:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium Cultural organitza, dimecres a les vuit del vespre al Teatre Nacional de Catalunya, un acte (pdf) que vol qüestionar públicament la legitimitat del Tribunal Constitucional espanyol per intervenir en l’estatut. Vol que el catalanisme es faci respectar i defineixi una posició comuna davant d’una possible retallada. El notari Alfons López Tena ha explicat: ‘L’estatut té un caràcter de llei bàsica. És resultat d’un pacte entre el congrés espanyol i el parlament que després s’ha sotmés a referèndum. No té sentit que el Constitucional s’hi hagi de pronunciar.’El president de l’entitat, Jordi Porta, ha dit: ‘Des d’Òmnium Cultural hem constat un cert incompliment d’algunes coses que l’estatut preveia, com per exemple, el finançament. Aquesta situació sumada a la possible sentència negativa que el Tribunal Constitucional emetrà, fa que exigim la màxima unitat a la societat i als partits polítics per tal de demanar respecte i dignitat nacional.’

Ha recordat que l’entitat compta amb més de 17.000 socis de totes les sensibilitats polítiques, motiu pel qual té la força moral necessària per exigir als partits polítics aquesta unitat. Alhora, preveu que l’acte serà multitudinari. ‘Els partits polítics catalans han de tenir en compte la resposta unitària de la ciutadania davant allò que acabi dient el Tribunal Constitucional’, ha dit.

El professor de Ciència Política a la Universitat Ramon Llull Quim Colominas ha afegit: ‘Creiem que en aquests moments a la política catalana hi ha un excés de tacticisme, a més de la lluita pel poder dins dels propis partits i entre ells. Pensem que a l’hora de defensar Catalunya, a més de la societat civil, tots els partits polítics són necessaris. Per això, fem extensiva aquesta crida d’unitat a tots els nivells.’

Catalanisme, democràcia i autogovern

L’entitat creu que l’estat espanyol està trencant el pacte que va fer amb Catalunya i demana respecte per a la decisió que va prendre el 2006 en referèndum. Creu que la part catalana ha complert la seva part del pacte, acceptant les modificacions que en va fer el congrés espanyol, i recorda que, durant tot el segle XX, la democràcia, l’autogovern i el reconeixement nacional han anat sempre de bracet pel catalanisme polític.

Actes a tot el Principat

L’entitat té la intenció que aquest acte sigui el començament d’una campanya més extensa que, després de l’agost, arribi a tot el Principat. Tot amb tot, encara no ho ha acabat de concretar.

Enllaços
Òmnium Cultural: Dossier de l’acte (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any