La fiscalia russa imputa tres homes per l’assassinat de Politkòvskaia

  • Continua sense aclarir els possibles motius del crim

VilaWeb
Redacció
19.06.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres homes han estat imputats per l’assassinat de la periodista russa Anna Politkòvskaia, segons el govern rus, que ha assenyalat que tots tres eren txetxens. Quant al comitè d’investigació rus, ha dit que un quart home, un agent del servei de seguretat rus, també havia estat imputat per abús de poder. Però no ha dit res dels motius de l’assassinat de Politkòvskaia, ni ha donat detalls del paper dels sospitosos en l’assassinat.Anna Politkòvskaia es va fer un nom en el periodisme informant del conflicte de Txetxènia. En les seves cròniques criticava durament l’exèrcit i el govern rus perquè violaven la llei i els drets humans. Però el 7 d’octubre de 2006 la van trobar morta al seu apartament de Moscou. L’assassinat va trasbalsar la comunitat internacional.

La fiscalia russa va imputar nou individus en l’assassinat l’octubre de l’any passat, quan feia un mes que la policia havia anunciat la identificació dels executors del crim. L’agost abans havia detingut deu individus, però després en va deixar anar dos.

Les investigacions oficials no han merescut mai gens confiança als opositors del règim de Vladímir Putin.

Des que es va obrir la investigació, grups en defensa de la llibertat d’expressió, com el Centre for Journalism in Extreme Situations, amb seu a Moscou, han dit que la versió oficial dels fets era una manipulació. També el fill de la periodista, Ília Politkòvskaia, assegura que la investigació és esbiaixada per motius polítics. De fet, el fiscal general rus, Iuri Xaika, parteix del supòsit que l’assassinat de Politkòvskaia es va tramar a l’estranger per interessos externs.

Enllaços
BBC News: Politkovskaya murder charges laid.
Traducció al català de l’últim article de Politkòvskaia (pdf) i de l’última entrevista que li van fer.
VilaWeb TV: El periodisme valent d’Anna Politkòvskaia (16-11-06).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any