El parlament europeu aprova intacta la polèmica directiva sobre immigració

  • Permet que els immigrants irregulars puguin passar divuit mesos en un centre d'internament abans de ser expulsats

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2008 - 12:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament europeu ha aprovat a Estrasburg la normativa per a regular la repatriació dels immigrants indocumentats per 367 vots favorables, 206 contraris i 109 abstencions. Les posicions dels grups eren molt contraposades: populars i liberals hi donaven suport des d’un principi, els socialistes han votat dividits, en funció dels interessos dels països d’on provenen, i els verds (Verds-ALE i Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica) volien que es retirés ja d’antuvi.La normativa estableix que, en alguns casos, els immigrants irregulars poden passar divuit mesos en un centre d’internament abans de ser expulsats i que no poden tornar a Europa fins al cap de cinc anys.

Ja va rebre el vist-i-plau dels governs dels vint-i-set estats membres de la UE i entrarà en vigor dos anys després d’haver-se publicat al Butlletí Oficial de la Unió.

Populars i liberals, favorables

El Partit Popular i els liberals (primera i tercera força del parlament), amb el suport de la Comissió Europea i la presidència eslovena, diuen que la norma és un avenç, perquè dóna garanties als immigrants dels estats membres que ara no n’ofereixen cap, i no obliga a aplicar-la als estats membres, com l’espanyol, que ja tenen propostes legals més avançades. Eslovènia argüeix que, si l’eurocambra la rebutja o hi introdueix esmenes, la tramitació s’allargarà tres anys llargs i no es podrà millorar la situació dels immigrants irregulars; per una altra banda, si s’aprova, serà un nou pas cap a una política d’immigració comuna, objectiu que, creu, tots els europeistes desitgen.

El vice-president de la Comissió, Jacques Barrot, fa valer que la normativa es basa en les disposicions de la Convenció Europea dels Drets Humans, que obliga a protegir els drets dels infants i contribueix a reforçar la seguretat jurídica dels immigrants irregulars.

Per Guardans, és un gran pas endavant

També s’ha expressat en aquest sentit a VilaWeb l’eurodiputat de CiU i membre del grup liberal, Ignasi Guardans. Per ell, aquesta normativa serà un gran pas endavant per a fixar i ordenar la legislació sobre el retorn d’immigrants irregulars. ‘Hi ha vint-i-set règims diferents sobre el retorn d’immigrants il·legals, i la majoria no ofereixen garanties jurídiques ni als menors ni a la gent que procedeix de països en guerra, ni d’assistència jurídica, ni delimiten el temps de les detencions.’

Per l’eurodiputat convergent, no aprovar la directiva, o endarrerir-ne l’aplicació, vol dir privar de drets els immigrants sense papers d’Alemanya o de Grècia.

Romeva en demana la retirada

En canvi, els grups d’esquerres i verds al·leguen que la normativa no respecta els drets dels immigrants i consagra la idea d’una ‘Europa fortalesa’. Critiquen que els immigrants puguin passar divuit mesos internats i que els procediments d’expulsió i d’internament s’apliquin també a menors.

L’eurodiputat Raül Romeva, adscrit al grup Verds-ALE, creu que el text s’ha de retirar, perquè ‘forma part d’una preocupant generalització de la idea que els moviments migratoris únicament es poden gestionar amb posicions dures i restrictives, les quals, al cap i a la fi, acaben vulnerant greument els drets fonamentals’.

A més, opina que la normativa no respecta la dignitat humana, perquè es basa en pràctiques repressives: ‘No abonarem prohibicions d’entrada a l’engròs, retorns a països de trànsit, ni llargs períodes d’internament.’

El PS dubta

El grup socialista (segona força parlamentària) encara no tenia una posició comuna ahir al vespre. Els eurodiputats socialistes espanyols i alemanys estaven disposats a votar-la favorablement, però els francesos i italians, no. L’eurodiputat Claudio Fava va recordar ahir que dilluns s’havien ofegat a la Mediterrània 150 immigrants que feien cap a Itàlia, i que, segons aquesta normativa, els supervivent haurien de passar divuit mesos internats. ‘Som a punt d’establir un principi jurídic devastador, que dóna la possibilitat de privar de llibertat un individu durant divuit mesos per simples raons administratives, sense haver estat inculpat de res’, va dir ahir a la sessió de debat.

Enllaços
Europa.eu: Taking forward the common immigration and asylum policy for Europe.
European Parliament: ‘Return’ directive: first reading vote in the European Parliament | Illegal immigration: journalists quiz MEPs on emerging deal.
Raül Romeva: Directiva del retorn (Vergonya): només contemplo una opció, la retirada del text.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any