La poeta Montserrat Abelló, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

  • El premi s'ha atorgat aquest vespre al Palau de la Música Catalana · En quaranta anys, només s'han guardonat tres escriptores

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.06.2008 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La poeta i traductora Montserrat Abelló (Tarragona, 1918) ha rebut aquest vespre el 40è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. En aquestes quatre dècades només tres autores han rebut el guardó: Mercè Rodoreda el va obtenir el 1980, Teresa Pàmies el 2001 i enguany Abelló. Podeu veure en vídeo un resum de les primeres declaracions de la premiada, a la seu d’Òmnium Cultural, entitat organitzadora.Amb noranta anys, la poeta no ha perdut la lucidesa, el sentit de l’humor i el dir franc i sincer: ‘Els reconeixements m’han arribat ara, sort que he viscut tants anys (riu). Però no he corregut mai darrera els premis. M’honoren però no són el motor de la creació.’ Precisament fa poques setmanes va rebre el Premi Jaume Fuster, que atorguen els escriptors de l’AELC. Coincidint amb el seu aniversari l’1 de febrer, VilaWeb va publicar una llarga entrevista sobre la seva vida i la seva obra, que inclou un vídeo i un altre.

Ser una de les tres guanyadores m’entristeix

La franquesa de Montserrat Abelló és demolidora. Sobre el fet que tan poques autores hagin rebut el Premi d’Honor, Abelló respon: ‘Això ho trobo fatal. En aquest sentit, ser una de les tres guanyadores m’entristeix. Pensar que hi ha tantes escriptores que l’haurien pogut guanyar i no el tenen… I el més trist és que això passa fora d’aquí, arreu. Hi ha un munt de dones que podrien obtenir el Premi d’Honor (la Carme Riera, la Maria Barbal…) i no cal que tinguin noranta anys!

La seva obra s’ha desenvolupat en dos àmbits: la poesia i la traducció de poetes anglosaxones. Va començar a escriure a l’exili i va publicar el primer poemari quan tenia quaranta-cinc anys i ja havia tornat a Catalunya. Abelló ha fet una obra des del silenci mediàtic i des del desconeixement del món literari, amb algunes excepcions, com Joan Oliver, Maria Mercè Marçal, Feliu Formosa, Maria Àngels Anglada… Va ser als anys setanta que va començar a tenir una dimensió pública per la seva implicació amb el moviment feminista. I un dels grans projectes realitzats (que ella diu que li va valer la Creu de Sant Jordi) és l’antologia de poetes anglosaxones ‘Cares a la finestra: 20 dones poetes de parla anglesa del segle XX’, que és un dels llibres que l’autora considera més importants de tots els que ha escrit.

Però és en aquests darrers anys quan Abelló desenvolupa una creació més intensa. ‘Ara encara escric, escric més que mai: L’any 2002 vaig publicar l’Obra Completa, ‘Al cor de les paraules’ que incloïa un poemari inèdit ‘Indicis d’altres moments’. Després s’han editat ‘Asseguda escrivint = Seated Writing’ (2004), ‘Memòria de tu i de mi’ (2006), la traducció dels poemes de ls Sylvia Plath, ‘Sóc vertical’ (2007) i aquest Sant Jordi ha sortit ‘El fred íntim del silenci’.’

Una societat civil forta

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes és possiblement el més prestigiós dels que s’atorguen en la nostra llengua. Segon Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural: ‘No canviarem les bases del premi, que continuen essent prou àmplies i vàlides. Ara, l’any 1969 el premi tenia un paper de suplència. Avui ja no fa el paper de suplència però sí de complementarietat amb les institucions públiques. I continua essent necessari, d’això n’estic convençut, perquè cal una societat civil forta i dinàmica’.

M. S.

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any