Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  17.06.2008  16:06

El senat francès comença a debatre si dóna el vist-i-plau al reconeixement del català

És el segon dels tres passos necessaris

Men?ame
 

El senat francès ha començat el debat per discernir si aprova les reformes de la constitució que promou la UMP del president Nicolas Sarkozy, entre les quals s'hi inclou el reconeixement a les llengües minoritzades (vegeu-ho en directe). Tenen previst de votar-les dissabte o dilluns, en funció de si el debat s'allarga. Si se supera aquest segon tràmit, tots els diputats i els senadors es reuniran Versalles i les hauran de tornar a ratificar.

A principis de juny, l'assemblea ja hi va donar el vist-i-plau i a Versalles serà necessària una majoria de tres cinquenes parts perquè les reformes acabin sent oficials.

La UMP necessitarà del suport d'alguns diputats o senadors socialistes per atènyer la majoria. La UMP és convençuda que el PS no blocarà el procés, atenent al fet que el diputat Manuel Valls, nat a Barcelona, i setze companys més van escriure un manifest dient que eren favorables a les reformes.

Volen incloure a l'article 1 de la constitució la frase: 'Les llengües regionals pertanyen al seu patrimoni [de França].' Alhora, l'article 2 continuarà establint que la llengua de la República és el francès.

L'Acadèmia Francesa n'ha exigit la retirada perquè diu que 'la llengua de la república és el francès'.