La nova executiva d’ERC fixa les línies vermelles per continuar al govern

  • Són el blindatge del model d'immersió lingüística, pactar un bon model de finançament i acordar una resposta contundent si el TC retalla l'estatut · Puigcercós les traslladarà pròximament a Montilla

VilaWeb
Redacció
16.06.2008 - 14:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova executiva d’ERC, reunida avui per primera vegada després del congrés de dissabte, ha marcat les tres línies vermelles per romandre al govern tripartit. El secretari general, Joan Ridao, les ha exposades avui a migdia: la preservació i blindatge del model d’immersió lingüística, pactar un ‘bon model de finançament’ i trobar una resposta unitària i contundent si el Tribunal Constitucional espanyol emet una sentència que retalli l’estatut. Aquestes són les condicions que exposarà el president, Joan Puigcercós, a José Montilla en la reunió que mantinguin pròximament.Abans, Puigcercós parlarà amb el seu predecessor, Josep-Lluís Carod-Rovira, per coordinar l’estratègia del partit a la Generalitat. Tots dos es reuniran demà.

Pel que fa a una possible sentència del TC que retalli l’Estatut, Ridao ha defensat que aquest escenari obligaria a parlar amb altres forces, a l’interior del govern i amb plataformes sobiranistes per a dissenyar una resposta ‘contundent’.

En base a la ponència estratègica aprovada dissabte passat, si el TC rebaixés l’Estatut, Esquerra hauria d’instar el Parlament a convocar una consulta popular per a autoritzar el govern a començar negociacions amb l’estat sobre el dret a decidir, i en cas que el govern es negui a negociar, convocar un referèndum d’autodeterminació. Això és el que varen decidir al congrés, però Ridao ha dit avui que primer parlaran amb els seus socis de govern i després amb CiU per ‘consensuar i arribar a un acord unitari’.

Tot i les línies roges, Ridao ha dit que no tenen cap voluntat de trencar el govern: ‘sempre som a temps de prendre una determinació’, en cas que no es compleixin els requisits.

A més a més, Ridao ha indicat quines seran les prioritats d’Esquerra de cara a la segona meitat de la legislatura i que quedaran plasmades en un calendari: la llei de consultes populars, la llei electoral, la llei d’ordenació territorial, la d’educació, la d’acollida i altres qüestions com el model de gestió de l’aeroport del Prat, el traspàs de la rodalia de Renfe i el desplegament de la llei de serveis socials i dependència.

Una absència rellevant a la nova executiva

En la nova executiva hi ha la notable absència de Xavier Vendrell, a qui els militants van barrar, amb els seus vots, que pogués arribar a la direcció. Això esdevé un signe del caràcter minoritari de la candidatura Puigcercós-Ridao.

A banda Joan Puigcercós i Joan Ridao, hi ha divuit càrrecs electes, tots membres de la candidatura Gent d’Esquerra. Les principals responsabilitats dins la nova executiva seran assumides per Eduard Lòpez, vice-secretari de coordinació interna, Alba Castellví, vice-secretària de política sectorial i Carmel Mòdol, vice-secretari de política institucional, el càrrec que havia d’ocupar Xavier Vendrell.

També hi ha cinc membres nats per càrrec institucional (Josep-Lluís Carod-Rovira, Ernest Benach, Jordi Portabella, Joan Lladó i Oriol Amorós), tots membres de la candidatura ERC Futur, tret de Lladó, que forma part de Gent d’Esquerra.

Els sectors, dissolts

Joan Ridao i Ernest Benach, en sengles entrevistes a Catalunya Ràdio i TV3, han dit que avui haurien de desaparèixer els quatre sectors que s’han visualitzat fins ara dins d’ERC. El secretari general ha dit que dissolia Gent d’Esquerra, ‘perquè hi ha un sol partit, no quatre’. Benach s’ha expressat en el mateix sentit: ‘Jo ja no sóc dirigent de cap sector del partit a partir d’avui mateix’.

Ridao s’ha mostrat convençut que la nova executiva sabrà generar complicitats amb bona part dels militants, encara que ha lamentat que vetessin Vendrell com a vice-secretari de política sectorial. Ha dit que era una persona clau, que ha aconseguit que el partit cresqués dels 800 als 10.000 militants i que fos solvent. Contràriament, Benach ha reconegut que Vendrell havia generat confrontacions dins el partit.

Enllaços
Web d’Esquerra Republicana: El 25è Congrés aprova el Document d’Estratègia Política amb un 88% de suport i tria la nova Executiva
Webs de Reagrupament.Cat | ERC Futur i Esquerra Independentista

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any